Правила, які допоможуть вам вдосконалити українську мову.
Мовний експерт Олександр Авраменко розповів, яких помилок найчастіше припускаються українці, говорячи про їжу та напої, про це повідомляє видання Сoma.
Перегляньте також:
- У Тернополі водій вантажівки наїхав на 47-річну жінку
- Культурна еліта України підтримала Тернопільський мистецький коледж імені Соломії Крушельницької
ЯБЛУЧНИЙ ЧИ ЯБЛУНЕВИЙ СІК
ПРАВИЛЬНО: яблучний сік, яблучний сироп, яблучний квас (адже стосується плода).
Яблуневий стосується яблуні, тому яблуневий цвіт, яблуневі гілки.
ЕСПРЕСО ЧИ ЕСПРЕССО
Ристрето, капучино, еспресо – ці слова пишемо без подвоєння літер.
До речі, апарат для розмелювання кави називають «кавомолкою» або «кавомлинком».
ЯК НАГОЛОШУВАТИ СЛОВО «ЛАТЕ»
У цьому слові наголос падає на перший склад – лАте.
ТВОРОГ ЧИ СИР
НЕПРАВИЛЬНО: творог.
ПРАВИЛЬНО: вареники з сиром, сирний пиріг. Харчовий продукт у вигляді твердої маси також називають сиром або ж твердим сиром.
ЧИ Є В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ СЛОВО «МОЛОЧКА»
НЕПРАВИЛЬНО: молочка.
ПРАВИЛЬНО: молочні продукти. Також в українській мові є давнє гарне слово «набІл».
ЧИ ІСНУЄ ЯЙЦЕ ВСМЯТКУ
НЕПРАВИЛЬНО: яйце всмятку.
ПРАВИЛЬНО: рідке (некруте) яйце.