У Тернополі провели перший весняний розважально – гастрономічний фестиваль «Масниця – 2019». Організатор — туристично – інформаційний центр.
Протягом чотирьох днів тернополяни мали змогу поласувати улюбленими українськими стравами, відвідати ярмарок, позабавлятись та повеселитись на конкурсах й іграх.
Перегляньте також:
- У Тернополі водій вантажівки наїхав на 47-річну жінку
- Культурна еліта України підтримала Тернопільський мистецький коледж імені Соломії Крушельницької
У перший день, поки фестиваль набирав обертів, на Театральній площі міста тривала ярмарка. Різні смаколики: сир, мед, вино; вироби власними руками: одяг, прикраси, предмети побуту та декору, а також улюблені масні страви. Родзинкою став робот, який сам розписує яйця. Окрім торгівлі наступні дні тернополян та гостей міста чекала насичена розважальна програма.
Свято Масниці не обійшлось без вечорниць та танців. Тому, другий день відзначився укротекою – вечіркою української музики. Такі гуляння обов’язково влаштовували перед початком посту. Молоді хлопці та дівчата збиратись ввечері на веселощі й танцювали аж до ранку.
Протягом третього дня проводились різноманітні забави, як у давнину. Слов’янський обряд передбачав неодруженим хлопцям прив’язувати до ноги дерев’яну колоду, обплетену стрічками та квітами, як покарання за те, що вони протягом року не знайшли пари і не одружились в належний час. Охочі активно брали участь у веселощах, тим самим дізнавались про українські традиції та звичаї. Бігали з колодкою, їли млинці на швидкість, гадали на пампухах і гнали зиму кістками. І ще, вибирали» їдуна і їдуницю».
А у сімейний день – сімейні забави. Дітлахи разом із батьками багато рухались, співали, танцювали, брали участь у спортивних конкурсах. Випробовували свою увагу, хист, швидкість та силу. Найвправніші господині частували українськими варениками та млинцями. Адже, найголовнішим завданням свята – пригощати усіх.
Організатори розповідають, що Масниця згуртувала навколо себе чимало людей.
Усі бажаючі мали можливість вдосталь наїстися смаколиків, добряче розважитись та повеселитись. Так тернополяни прощались із молочними продуктами, готувались до великоднього посту, а головне – зустрічали прихід весни.
Юлія Сиротюк