Хороший стейк або свіжозловлена риба гідні відправитися на решітку мангала гордими і самотніми. Як казав великий кухар Огюст Еськофье, «деталі заважають досконалості». Питання в тому, що вчинені продукти потрапляють до нас в руки нечасто. Трохи менш гідним не обійтися без свити: яскравий маринад перетворить в короля барбекю будь-який шматок м’яса.
1. Ностальгічний маринад для шашликів: цибульний-оцтовий
Перегляньте також:
- Що робити, щоб не загорялося вугілля під час смаження шашлику
- Секрети приготування шашлику: спеціально для любителів м’яса
Цей класичний простий маринад на оцті добре розм’якшує жорсткі волокна м’яса і надає йому ніжності.
Кількість порцій: на 3-4 кг м’яса.
Складові:
- оцет 150 мл (6%)
- цукор 70 г
- лавровий лист 2-3 шт.
- мінеральна газована вода 1,5 л
- ріпчаста цибуля 1 кг
- рослинне масло 150 мл
- сіль
- перець
Приготування:
Цибулю очистіть і поріжте великими півкільцями або соломкою. Добре пам’ятаєте його руками, щоб виділився сік.
До цибулі додайте оцет, сіль, перець, цукор і лавровий лист. Ретельно перемішайте, щоб цукор розчинився.
Залийте мінеральною водою і рослинним маслом. Перемішайте.6
2. Балканський маринад для шашликів: з йогуртом, кінзою і солодким перцем
Маринад для шашликів з йогуртом, кінзою і солодким перцем зробить м’ясо особливо делікатним і ніжним.
Кількість порцій: на 2 кг м’яса.
Приготування: 180 хв.
Складові:
- червоний перець 3 шт. великі солодкі
- кінза 150 г (великий пучок)
- йогурт 600 г натуральний
- сік ½ лимона
- сіль
Приготування:
Заздалегідь обсмажте перці цілком на розпеченому грилі до чорноти, тоді маринад отримає аромат димку.
Очистіть перці від насіння і наріжте великими кубиками або смужками.
Крупно порубати кинзу, змішайте з йогуртом, додайте сік лимона, сіль і порізаний перець. Перемішайте.
3. Прованський маринад для шашликів: з пряними травами
Яскраві нотки прованських трав асистують натуральному смаку м’яса, але не перебивають його.
Кількість порцій: на 2-3 кг м’яса.
Приготування: 180 хв.
Складові:
- оливкова олія 500 мл extra virgin
- олія 500 мл рафінована
- сік ½ лимона
- чебрець невеликий пучок
- розмарин 3-4 гілочки
- шавлія 2 гілочки
- 5-6 зубчиків часнику
- чорний перець крупномолотий
Приготування:
Змішайте оливкову і соняшникову олію.
Додайте сік лимона, крупномолотий перець, гілочки зелені.
Роздавите часник плоскою стороною ножа і додайте в маринад. Перемішайте.
4. Середземноморський маринад для шашликів: з томатами і базиліком
Гострий і свіжий, цей маринад облагородить не дуже виразні від природи м’ясо і рибу.
Кількість порцій: на 2-3 кг м’яса.
Приготування: 360 хв.
Складові:
- помідори у власному соку 1 л протерті і рубані
- сік 1 лимона
- цукор 70 г
- каперси 1 ст. л.
- часник 5 зубчиків
- базилік 100 г
- оливкова олія 100 мл extra virgin
- сіль
- перець
Приготування:
Томатну масу змішайте з цукром і каперсами.
Часник роздушіть плоскою стороною ножа або крупно наріжте, додайте в маринад.
Руками крупно порвіть листя базиліка і додайте в маринад разом з оливковою олією, сіллю і перцем. Перемішайте.
5. Екзотичний маринад для шашликів: зі сметаною і апельсиновим соком
Ненав’язливий, але потужний смак і цитрусова кислинка.
Кількість порцій: на 2-3 кг м’яса.
Приготування: 360 хв.
Складові:
- апельсин 1 шт.
- часник 2 ст. л. порошок
- базилік 2 ч. л. сушений солодкий
- кардамон 1 ч. л. мелений
- сметана 600 г (від 30%)
- майонез 300 г
- сіль
- перець
Приготування:
Дрібно натріть цедру апельсина, вичавіть з нього сік і змішайте з сушеним часником, базиліком, кардамоном.
Додайте сіль, перець, сметану і майонез. Добре перемішайте.
6. Флорентійський маринад для шашликів: з лимоном і розмарином
Лимон ніжніше, ніж оцет. Він розм’якшить жорсткі волокна, залишивши продуктам індивідуальність.
Кількість порцій: на 2-3 кг м’яса.
Приготування: 180 хв.
Складові:
- лимон 2-3 шт
- часник 1 головка
- розмарин невеликий пучок
- естрагон невеликий пучок
- оливкова олія 300 мл extra virgin
- рослинне масло 700 мл будь-рафінована
- чорний перець крупномолотий
Приготування:
Лимони крупно наріжте, змішайте з крупно нарізаним часником, листям розмарину і естрагону.
Добре розімніть все руками, залийте оливковою і рафінованим рослинним маслом, додайте крупномолотий чорний перець. Перемішайте.
7. Пікантний: гірчично-медовий маринад для шашликів
Цей соус зробить ваш шашлик пряним і пікантним.
Кількість порцій: на 1 кг м’яса.
Приготування: 120 хв.
Складові:
- тархун невеликий пучок
- вода 100 мл
- мед 150 г рідкий
- гірчиця 150 мл із зернятками
- дижонская гірчиця 200 мл
- рослинне масло 300 мл
- сіль
- перець
Приготування:
Крупно порубати тархун, додайте воду, мед, два види гірчиці і рослинне масло.
Додайте сіль, перець і добре перемішайте.
8. Маринад для шашликів в стилі ф’южн: з лимонним сорго на білому вині
Ароматна суміш європейських і азіатських традицій.
Складові:
- цибулю-шалот 200 г
- вода 100 мл
- біле вино 200 мл сухе
- 4 стебла лимонного сорго
- перець 2 ч. л. горошком
- сіль
Приготування:
Очистіть цибулю-шалот і крупно поріжте.
До цибулі додайте воду, вино, сіль, крупно нарізане лимонне сорго.
У ступці потовчіть білий перець і додайте його в маринад. Перемішайте.
9. Японський маринад для шашликів: з соєвим соусом і імбиром
Чистокровний азіатський смак.
Кількість порцій: на 2-3 кг м’яса.
Приготування: 180 хв.
Складові:
- соєвий соус 200 мл
- соус теріякі 200 мл
- лайм 2 шт.
- перець чилі 1-2 шт. (за бажанням)
- кінза невеликий пучок
- імбир 100 г свіжий
- кунжутне масло 50 мл.
Приготування:
Змішайте соєвий соус з соусом теріякі.
Лайм розрізати навпіл і вичавіть сік в суміш соусів.
Крупно порубати кинзу і, якщо використовуєте, перець чилі і додайте в маринад.
Туди ж киньте тертий або тонко нарізаний імбир.
Налийте в маринад кунжутне масло і добре перемішайте.
10. Китайський маринад для шашликів: з медом на соєвому соусі
З цим маринадом м’ясо придбає незвичайний слідкувати-пряний смак.
Кількість порцій: на 2-3 кг м’яса.
Приготування: 180 хв.
Складові:
- молоко 700 мл
- соєвий соус 300 мл
- мед 200 мл
- лайм 3-4 листа
- м’ята 3-4 гілочки
- сичуаньский перець 2 ч. л.
Приготування:
Змішайте молоко з соєвим соусом і рідким медом.
Туди ж додайте листя лайма і м’яти, сичуаньский перець. Перемішайте.
Смачного!