З Марією Марко з Полупанівки Підволочиського району заочно був знайомий давно. Якось випала нагода зустрітися віч-на-віч на новому міському ринку Тернополя. Марія Миколаївна разом з чоловіком Павлом Сергійовичем торгували нестандартними дуже великими і м’ясистими помідорами, огірками.
По рушнику життя вже обоє у парі торують 37 років. Благословили на свою життєву стезю трьох дітей старший Микола- будівельник, Сергій- екскаваторник, Алла- медична сестра. Дочекалися уже й четверо онуків уже молодші школярі Ярослав, Олександр, в перший клас пішла й Владислава і лише п’ятирічна Маргарита більше пропадає на обійсті бабусі й дідуся. Марія Марко людина відома фаховий агроном- селекціонер, поза очі земляки називають овочевою енциклопедією. Посудіть самі на городі вирощує, експериментує з 180 сортами та гібридами вітчизнах та імпортних селекцій помідорів. Шлях томатів від насінини до промислового виробництва триває до 5- 6 років, треба скурпульозно занотувати усі зміни, температурний режим, вплив опадів на овоч. Зараз вона досконало вивчає усі характеристики останні ї сортів. що на апробації. Зокрема й сорти французької селекції «Сімеон», «Кітано». Серед нових, що у цьому році надійшли насіння з відомих світових фірм на апробацію 50 сортів та гібридів томатів. Час апробації на полупанівській землі згідно рекомендацій самих селекціонерів- генетиків три роки, що детально відстежити усі процеси розвитку й дозрівання плодів . їх зберігання в умовах ризикованого землеробства зони Лісостепу. На апробації й огірки «Кібірія», «Еколь», «Лютояр». часник «Данило» і «Любаша»
Перегляньте також:
- У Тернополі водій вантажівки наїхав на 47-річну жінку
- Культурна еліта України підтримала Тернопільський мистецький коледж імені Соломії Крушельницької
Вирощує сім’я Марко на чималій ділянці землі ранню полуницю «Ольвія», «Дукат», «Кардинал», «Альбіон». «Міран», малину «Глем-М», осінню «Ферітейг», що родить двічі, ягода велика і солодка на відмінну інших сортів цього типу. На ранні овочі капусту, зелень, томати, моркву й буряки, салати орендують 2 гектари городу. Працюють у поті чола від ранку до пізньої ночі. Селянська праця важка, а на овочевих гектарах удвічі не приострожиш, вчасно не обробиш рослини проти шкідників та хвороб і залишиться без хліба насущного- це знають добре овочеві професіонали з Полупанівки Підволочиського району невтомне і завзяте до праця подружжя Сергій і Марія Марко.
Ярослав Бачинський