Українські лаври та перспективи їх переходу до Української православної церкви після автокефалії

Опубліковано:
27 Жовтня, 2018 о 15:43

Предстоятель Української Православної церкви Київського патріархату Філарет заявив, що лаври перейдуть до складу Української помісної церкви добровільно. 

Про це йдеться в сюжеті Радіо НВ.



Що сказав про лаври патріарх Філарет

Філарет нагадав – лаври на території України, є українськими святинями. І лише громада може виносити рішення про перехід. Це питання будуть узгоджувати шляхом голосування. За перехід має проголосувати більше половини парафіян.

“Храми належать громаді. І якщо громада переходить в Українську православну церкву, то вона переходить зі своїм храмом. Якщо до третини парафіян проголосують за українську церкву, то храм разом з парафіянами перейде в Українську православну церкву. Я вірю, що рано чи пізно лаври перейдуть в українську церкву без будь-якого насилля”, – заявив патріарх УПЦ КП.

Коли Українська православна церква стане автокефальною

Об’єднавчий собор українських церков відбудеться найближчим часом, проте точна дата залежатиме від Вселенського патріарха – додав Філарет. На Соборі буде оголошено про об’єднання українських церков, обрання предстоятеля та ухвалення статуту. Предстоятель Української автокефальної православної церкви митрополит Макарій наполягає, щоб назва, статут і модель помісної православної церкви були узгоджені перед проведенням архієрейського Об’єднавчого собору. Про це він заявив у коментарі виданню РБК-Україна.

Після Об’єднавчого собору відбудеться священний синод, на якому і буде, імовірно, ухвалене рішення щодо надання томосу українській об’єднаній православній церкві. Згідно з опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, майже третина громадян знають, що таке томос. Найбільш обізнані жителі західних областей. Філарет очікує, що на Об’єднавчий собор зберуться 40 єпископів Київського патріархату, 12 єпископів Української автокефальної церкви і щонайменше 10 єпископів Московського патріархату. Всього на території України п’ять лавр, три з них – православні, наразі у них правлять службу священнослужителі московського патріархату. 

Три православні лаври в Україні

Свято-Успенська Києво-Печерська лавра, що у столиці України Києві – одна з найстаріших, їй приблизно 1000 років. Історія лаври почалася у 1051 році за часів правління князя Ярослава Мудрого. Унікальний монастирський комплекс у 1990 році був внесений ЮНЕСКО до списку пам’яток всесвітнього значення. Тут покояться мощі Нестора-літописця, богатиря Іллі Муромця, цілителя Агапіта, чернігівського князя Святослава і багатьох інших.

Свято-Успенська Почаївська лавра розташована у місті Почаїв за 70 км від Тернополя. За однією з версій, монастир заснували київські ченці, які рятувалися від набігів татар у XIII столітті. Серед основних святинь Почаївської лаври – мощі преподобного Іова і Амфілохія Почаївського, сліди стопи Богоматері з цілющим джерелом, чудотворна ікона Матері Божої.

Свято-Успенська Святогірська лавра розташована у місті Святогірськ Донецької області. Територіально це недалеко від межі з Харківською областю. Воєнні дії 2014 року її не зачепили. У XII столітті місцеві християни зустрічали тут великого князя Володимира Мономаха. В радянські часи лавра була розграбована. Відродження монастиря почалося у 1992 році.

Кому належить Києво-Печерська лавра

Усі культурні цінності у віданні Міністерства культури, що передані у тимчасове користування релігійним громадам, сьогодні на місці. Про це повідомила перший заступник міністра культури Світлана Фоменко на прес-конференції. За її словами, питання вивезення культурних цінностей за кордон, зокрема й майна релігійних громад, контролюється Державною прикордонною службою. Є перелік об’єктів, які не підлягають вивезенню.

У користування церковним громадам передано 155 культурних цінностей, якими завідує Мінкульт. Всі ікони, будівлі, споруди на території національного заповідника Києво-Печерська Лавра – у власності держави, заявив в інтерв’ю Радіо НВ генеральний директор заповідника Олександр Рудник. Інвентаризація триває, на об’єкти оформлюють паспорти. Зокрема, Свято-Успенський монастир безоплатно користується п’ятьма предметами.

“Триває інвентаризація всього цього майна, оформлені паспорти фактично. Частково в нас ще йде процес оформлення паспортів на частину майна, яку ми надаємо у користування Свято-Успенському монастирю. На сьогоднішній день п’ять предметів. Це чотири ікони, які знаходяться в них, і дарохранильниця. Дарохранильниця знаходиться в Успенському соборі”, – заявив Рудник.

Історичне рішення Константинополя та реакція Москви

11 жовтня Синод Константинопольського патріархату ухвалив історичне рішення про скасування акта про тимчасову передачу Московському патріархату Київської митрополії, створення в Києві стравропігії та визнання канонічними предстоятелів УПЦ КП і УАПЦ, що є важливою віхою на шляху надання автокефалії Української церкви.

За словами предстоятеля УПЦ КП Філарета, томос буде отримано після обрання предстоятеля на об’єднавчому соборі.

15 жовтня Синод РПЦ ухвалив рішення відмовитися від євхаристійного спілкування з Константинополем через підготовку Фанаром автокефалії Української православної церкви.Тепер за молитву в “заборонених” храмах Константинопольського патріархату священнослужителів Російської православної церкви чекає покарання, а віряни будуть зобов’язані покаятися в цьому гріху на сповіді.

Крім того, глава РПЦ Кирил заявив, що Константинопольський патріархат, визнавши канонічність УПЦ КП і УАПЦ, впав в розкол.

Константинопольський патріархат не буде розривати відносин із Російською православною церквою і продовжить поминати Московського патріарха в порядку, встановленому в диптиху.

Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що РПЦ рано чи пізно буде змушена змиритися з рішеннями Синоду Константинопольського патріархату щодо Української церкви.

Український релігієзнавець Ігор Козловський: в Україні три із п’яти лавр

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #лавра, #томос, #церква
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: