Американська дослідниця Луіза Арнер Бойд подалася в експедицію сучасною Західною Україною та Білоруссю, після участі в Міжнародному конгресі географів у Варшаві  в 1934 році.

У жінки надзвичайна біографія: її батьки володіли золотими копальнями у Каліфорнії, втім у 30-річному віці Луїза поїхала в Африку боротися із іспанкою, працювала там медсестрою. Через шість років організувала експедицію в Арктику. Згодом ще одну, під час якої зробила 700 фото та зняла документальний фільм. У 67-річному віці (у 1955-ому році) Луїза здійснила політ на літаку над Північним полюсом, ставши першою жінкою, яка побувала на “краю землі”.



В електронному архіві Бібліотеки університету Вісконсін-Мілуокі знаходяться світлини містечка Почаєва 1934 року, які були зроблені якраз в час експедиції американкою.

В ході експедиції на Полісся американка зробила близько 700 фотографій, які згодом публікували у США та Польщі.

Хоча колекції фотографій Луізи Бойд більше 80-років, вона не втрачає свою цінність для сучасних мешканців Тернопільщини та й для дослідників краю.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело фото: collections.lib.uwm.edu

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #почаїв, #ретро, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: