У теплиці сімейного господарства родини Гариг в селі Деренівка, що на Тернопільщині ростуть міні: горох, соняшник, амарант, гірчиця, гречка, редиска, льон, червона капуста, мізуна. Окрім цього вирощую їстівні квіти та ще чимало «зелених делікатесів».
Аби розпочати бізнес на міні-зелені, садівникам довелось вивчити технологію та витратити немалу суму. Місцем для вирощування обрали теплицю.
Перегляньте також:
- У Тернополі водій вантажівки наїхав на 47-річну жінку
- Культурна еліта України підтримала Тернопільський мистецький коледж імені Соломії Крушельницької
«Щоб вирощувати рослини, треба було придбати палети — тепер маємо близько 60 штук розміром 30-40 сантиметрів. Вони коштували нам приблизно 4 тис. грн. Також витратили 5 тис. грн. на перше насіння, адже хотіли мати широкий асортимент продукції», — розповідає Яна Гарига.
Сіють мікрогрін густо, як траву, у чистий пропарений торф. Дозріває міні-зелень доволі швидко — на 2-3-й день уже є сходи, а зрізати її можна на 10-14-й день після висівання.
«Якщо дуже тепло, то поливаємо водою 4-5 разів на день. Коштує мікрогрін 35 гривень за 100 грамів. Наразі продаємо до 20 кілограмів щомісяця — приблизно на 7 тис. грн.», — розповідають садівники.
Сімейне господарство Гариг вирощує рослини методом гідропоніки — без ґрунту, але на поживних розчинах.
«А ще маємо їстівні квіти, саме розпустилися настурція та кабачки. Споживати квіти — нова модна тенденція у кулінарії. Щоправда, дозрівають квіточки довше, ніж міні-грін, — до двох місяців. За день з одного стебла можна зібрати 3-4 квітки — зрізаємо їх ножицями. Тепер у нас росте близько сотні квіток кабачка та ще півтисячі — настурції. Ще ми посіяли квіти фіалки та бораго — огіркову траву», — додає Семен Гарига.
Джерело: https://superagronom.com