Лікарі Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України зауважують, що як показали дослідження – найпопулярніші препарати з вітамінами і мінералами не приносять ніякої користі. Позитивний ефект виявлено тільки у вітамінів групи В.
Зокрема, Вчені з Університету Торонто опублікували у впливовому «Журналі Американської колегії кардіологів» (Journal of the American College of Cardiology) велике і важливе дослідження. Вони проаналізували всі публікації по вітамінам з січня 2012 року по жовтень 2017 року, провівши так званий метааналіз: переоцінку всіх досліджень на основі узагальнених даних. Вони звертали увагу на будь-які препарати з наступними вітамінами і мінералами: A, B1, B2, B3 (ніацин), B6, B9 (фолієва кислота), C, D і E, бета-каротин, кальцій, залізо, цинк, магній і селен. Оцінювалися їх вплив на серцево-судинні захворювання і на загальну смертність. І це обґрунтовано: хвороби серця і судин наймасовіші і самі смертельні, більшість людей помирає саме від них. І всі ці вітаміни зазвичай рекомендуються для захисту від цих захворювань.
Перегляньте також:
- У Тернополі водій вантажівки наїхав на 47-річну жінку
- Культурна еліта України підтримала Тернопільський мистецький коледж імені Соломії Крушельницької
Ось висновки, до яких прийшли дослідники:
– Полівітаміни, а також препарати з вітаміном D, кальцієм або вітаміном С, не показали ніякої користі в плані попередження серцево-судинних захворювань, інфарктів, інсультів і загальної смертності.
– Препарати з однієї фолієвою кислотою і з вітамінами групи В (містять В6, В12 і ту ж фолієву кислоту) знижували ризик інсультів.
– Препарати з вітаміном В3 (він же вітамін РР, ніацин, нікотинова кислота) і антиоксидантами не тільки були неефективні, але навіть трохи підвищували загальну смертність.
«Ми були здивовані, виявивши так мало позитивних ефектів від найбільш популярних препаратів з вітамінами і мінералами, – говорить доктор Девід Дженкінс, який керував дослідженням. – Ми встановили, що якщо ви хочете приймати полівітаміни, вітамін D, кальцій або вітамін C, то це не принесе вам шкоди, але також від них не буде ніякої очевидної користі».
Читайте також
Але насправді доктор Дженкінс трохи скромничає. Навіть в його дослідженні видно, що препарати з кальцієм збільшували серцево-судинну захворюваність більш ніж на 40 відсотків, а загальну смертність – майже на 10 відсотків! І ніякої несподіванки в цьому немає. Це було показано ще раніше в декількох дослідженнях. В одному препарати кальцію підвищували ризик інфарктів на 31%. В іншому – особи, які приймали кальцій у вигляді будь-яких таблеток, капсул або інших пігулок мали мало не вдвічі вищий ризик серцевих нападів і інфарктів в порівнянні з тими, хто їх не приймав. Якщо бути зовсім точними, ризик у них був вищий на 86%! І це стосувалося всіх препаратів з кальцієм, включаючи і вітамінно-мінеральні комплекси. Коли ж подивилися, як йде справа у тих, хто приймав препарати тільки з одним кальцієм, ризик інфарктів виріс у 2,39 рази!
Як це можливо? Адже кальцій дуже корисний і його рекомендують приймати чи не всім жінкам в менопаузі, так як у них високий ризик остеопорозу (ослаблення кісткової тканини) і переломів кісток через це. І такі пігулки приймають не один мільйон жінок по всьому світу, включаючи Україну. Це один з найпопулярніших профілактичних препаратів.
Кальцій кальцію – різниця
Вся справа в деталях. Ефект кальцію у вигляді препаратів істотно відрізняється від кальцію в продуктах (останній, згідно з даними досліджень, вважається однозначно корисним). При всмоктуванні з препаратів концентрація кальцію в крові швидко підвищується вище норми. Це і робить його небезпечним: він не йде в кістки а відкладається на стінках судин, сприяючи прогресуванню атеросклерозу. Це призводить до більшої кількості інфарктів та до більш високої смертності.
Важливо, що ні кальцій в їжі, ні в препаратах, де він знаходиться разом з вітаміном D, такий негативний ефект не робить. Цей вітамін направляє кальцій саме в кістки, перешкоджаючи його осіданню в судинах.
Їжа проти препаратів
Якби вчені подивилися на вплив вітамінів не тільки на захворювання серця і судин, то могли б знайти й інші їхні негативні ефекти. Наприклад, раніше при дослідженні впливу прийому полівітамінів для профілактики раку шлунково-кишкового тракту було виявлено, що препарати з антиоксидантами не тільки не запобігають розвитку пухлин травної системи, але і збільшують смертність. Найгірше був ефект комбінації бета-каротину з вітамінами А і Е. Бета-каротин в компанії з вітаміном А збільшував смертність майже на 30%, а з вітаміном Е – на 10%. Це дослідження було опубліковано в «The Lancet», одному з найбільш знаменитих медичних журналів. І в статті стверджувалося, що з мільйона людей, які вживали такі вітаміни для захисту від раку, дев’ять тисяч осіб помруть передчасно.
Ще раніше Міжнародне агентство з дослідження раку (IARC), що входить до складу Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), офіційно попереджало ентузіастів такої профілактики раку, що використовувати для цього препарати з бета-каротином і близькими до нього речовинами не варто. В кінці дев’яностих було виявлено, що вони ще викликають збільшення випадків раку легенів у курців. І не було ніяких підстав виключати, що такий ефект може бути і у інших людей.
Так що корисні ефекти поки підтверджені тільки для фолієвої кислоти та інших вітамінів групи В. «І під час відсутності значимих даних про користь інших вітамінів і мінералів найбільш корисно покладатися на здорове харчування, що дозволяє повністю отримувати вітаміни і мінерали, – говорить доктор Дженкінс. – До сих пір ніякі дослідження препаратів з вітамінами не показали нам нічого кращого, ніж споживання достатньої кількості необроблених рослинних продуктів, включаючи овочі, фрукти і горіхи. Про це розповіли у ТОЛЦ МОЗ України.