Вибори без гречки, або як новий виборчий кодекс знищить політичну корупцію

Опубліковано:
11 Травня, 2018 о 14:13

15 травня в усіх обласних центрах України та 17 травня – у Києві під Верховною Радою відбудеться Всеукраїнська акція “Ні!” Виборам за законом Януковича”. Активісти та політичні партії вимагатимуть скасувати мажоритарну систему, щоб виборчий процес проходив за пропорційною системою із відкритими регіональними списками.

10 травня відбулась прес-конференція, під час якої представники національних і місцевих політичних сил висловлювали свою позицію і закликали небайдужих долучитися до акції. Адже «дотиснути» прийняття нового виборчого законодавства легше, коли усі консолідовано підтримають ініціативу.



null

 

null

Вимога акції – ухвалення у другому читанні проекту Виборчого кодексу №3112-1, що передбачає проведення парламентських виборів за пропорційною системою з відкритими регіональними списками.

На жаль, влада виконує свої ж обіцянки лише під шаленим тиском. Юлія Ковальчук, координаторка ГО «CentreUA» у Тернопільській області розповіла, що у листопаді, внаслідок кількатисячних акцій протесту Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Виборчого Кодексу. До нього подано рекордна кількість поправок – 4000. Комітет з питань правової політики та створена при ньому робоча група саботують виборчу реформу. Досі не пройдено навіть 10% правок. Юлія додала:

«Ми вирішили допомогти владі прискоритися. Тому тисячі громадян вийдуть на площі всієї країни і вимагатимуть обіцяного – скасувати ганебну виборчу систему Януковича. Зазначу, що виборча реформа – важлива частина Коаліційної Угоди, міжнародне зобов’язання України та передвиборча обіцянка Президента Порошенка.»

Раніше поправки до виборчого кодексу розглядалися окремо, а тепер це роблять кластерно, що значно пришвидшить процес проходження цього законодавства.

«Немає перфектного виборчого права. Кожна країна вибирає своє. Беззастережно, що нам потрібна пропорційна система з відкритими списками. Питання – як ми відкриємо ті списки? Є різні механізми, – розповів Олег Березюк, народний депутат України та керівник фракції «Об’єднання «Самопоміч». – Але який би вони не зробили добрий закон, якщо у нас не функціонує правоохоронна система і судова система, яка карає жорстоко за порушення чинного законодавства, зокрема підкуп виборців, ми нічого не зробимо.»

Не кожен хоче бути маріонеткою в руках політичних еліт. До того ж, громадяни своєю байдужістю сприяють олігархічним кланам.

«Закликаємо всіх тернополян, які лише у себе на кухні думають вирішити проблеми у державі, не приходити на Акцію. Таких я думаю небагато. Активні тернополяни повинні прийти. Ми вважаємо, що зміни до закону будуть прийняті,» – наголосив Андрій Газилишин, заступник голови Тернопільського осередку ПП «Громадянська позиція».

Активісти готові вести дискусії з політиками, щоб змінювати систему. Хоча влада буде боротися, оскільки вона не зможе надалі скуповувати голоси.

«Ми знаємо прекрасно, що ніякі виборці не хочуть мажоритарки. Можливо, там якісь і хочуть, але більшості давним-давно систему треба поміняти і забрати як корупційну складову, так і цю політичну маніпуляцію, коли депутат, який заходить у Верховну Раду, після цього він стає провладним,» – зазначив Ігор Василів, керівник тернопільського обласного осередку ВО «Автомайдан». – Приходить до своїх виборців і перерізає кілометри стрічок перед кожними виборами, ніби він за свої гроші ремонтує садочки і школи. Насправді, це є дно і совдеп, а ми цивілізовані і проєвропейські люди і нас це злить.»

Спільний тиск на народних обранців з чіткими вимогами від громадськості дозволить зрушити виборчу реформу з місця.

 «Нам треба консолідовано показувати свою позицію, адже діяльність окремих таборів – неефективна, – зазначив координатор Центру громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі та співголова ради коаліції ГО «Тернопільський центр реформ» Василь Томчишин. – Громадські організації повинні висловлювати свою позицію, не боячись запросити політичні сили. Потрібно ставити чіткі вимоги. І саме такий формат впливу в малих містах, і як підсумок у Києві, дозволить народним депутатам зробити зміни в Парламенті, аби прості українці мали змогу змінювати склад «начинки» політичних партій під час виборів. Якщо ми вплинемо на  формування списку партій, то це значною мірою зупинить популізм і корупцію в державі загалом.»

Зазвичай, політичні партії готують популістичні програми із загальними вимогами: усунути економічну скруту, знищити корупцію, зупинити підвищення тарифів, повернути Крим тощо. Такі заклики не показують конкретних дій майбутнього депутата, а лише формують образ месії. А постійне «зомбування» медіа-ресурсами дозволяє піймати на гачок неуважних виборців.

«Впливати на волевиявлення і результати виборів не в змозі політики, які не є власниками каналів чи не мають до них доступу. Адже 40-50% громадян роблять вибір після перегляду інформаційного ящика. Тож ми повинні доносити інформацію на усіх можливих майданчиках, – наголосив керівник апарату обласної ПО «Аграрна партія» Володимир Мужевич. – Мажоритарна система є символом підкупу і тормозом розвитку Парламенту. Це спотворює право вибору громадян, зупиняє оновлення еліт, розвиток політичних партій. Тому ми підтримуємо акції проти мажоритарної системи і сподіваємося, що зміни у виборче законодавство стануть вагомим кроком розвитку країни.»

У Тернополі акція відбудеться 15 травня о 9:00 год. під стінами Тернопільської обласної ради. Закликаємо усіх небайдужих долучитися та змінювати усталені порядки.

null

 

null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #закон, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #реформа, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Інтерв'ю
«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», - бойовий медик
10:20, 21 Жовтня, 2024

«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», – бойовий медик

ТОП новини тернопільщини: