Галузь буряківництва та цукровиробництва в Україні, на жаль, сьогодні переживає не найкращі часи. За останні 10-15 років площі цієї культури у нашій країні скоротилися із 1,6 млн . га наприкінці минуло століття до лише 300 тисяч гектарів. тобто більше . ніж упятеро.У 2016 році було засіяно 284 тис. га, виробництво цукросировини збільшено на 30%, а цукру-піску-40%. На 1982 в країні працювало 191 цукрові заводи. а торік 42 підприємства галузі.
На Галичині до 1939 року було два діяло два цукрозаводу, в тому числі цукровий завод «Поділля» с. Велика Березовиця, Тернопільського району. На сьогодні знищений вщент, споруджуватиметься на цій території новий сучасний житловий комплекс. Трясовину земель очисних споруд під дачі чи будови. або продаж виділяють колишнім воїнам АТО області. Така ж сумна доля спіткала Кременецький цукровий завод, який на початках 80-х років за виробничий сезон випускав 68 тис тонн цукру та забезпечував роботою понад 300 робітників з райцентру та навколишніх сіл.
Перегляньте також:
- У Тернополі водій вантажівки наїхав на 47-річну жінку
- Культурна еліта України підтримала Тернопільський мистецький коледж імені Соломії Крушельницької
«Домоклів меч» давно висить над Лановецьким цукрозаводом, у складське приміщення перетворено Борщівський, у виробничих цехах обладнання вирізають, ще трагічніше на Бучацькому цукрозаводі, що зіє пусткою понад 10 років, там вже немає, що різати, давно все вивезли. За бортом стабільної праці опинилися понад 3-4 тисячі жителів Тернопільщини. Пакетом німецькі інвестори. одні з найбільших виробників цукру з цукрового буряка в Європі запустили торік 4 заводи в Чорткові. Хоросткові. Козові, Збаражі. Місцеві аграрії пішли на зустріч переробникам. Збільшили посівні площі під культуру з 18 до 30 тисяч гектарів. Вперше обласні й місцеві бюджети відчули серйозну грошову отримали прибавку від цукровиробництва в області, а люди отримали довгоочікувану стабільну працю й гідні зарплати. транспортники виграли, партнери по агробізнесу. Область ввійшла у п’ятірку кращих в Україні серед буряківництва та цукровиробництва.
Вже деякі господарства краю цінуючи кожну теплу і погожу весняну днину розпочали сіяти ярий ячмінь, цукрові буряки. Приміром ТОВ «Вікторія» Тернопільського району (генеральний директор Степан Маціборка) тут майже у 2,5 рази збільшили посівні площі під солодкі корені. Понад півтисячі гектарів цукрових буряків висівають в ПП « Агрон»,ПП «Дзвін», ПП «Обрій» Чортківського району, ПП «Іванівське», ПП «Мшанецьке» Теребовлянського району,ТОВ «Україна», «Агро- Рось» Підволочиського району. Чималі площі, на які вже виходять посівні агрегати відвели відомі у краї фермери заслужені працівники сільського господарства України Петро Пеляк,Юрій Березовський. Володимир Коваль, Богдан Григоращук, брати Степан та Ярослав Древніцькі, Анатолій Бучинський, Володимир Мерва та інші.
– Сучасне вирощування цукрових буряків є досить високотехнологічним і складним. Серед агрономів побутує така думка «Хто вміє вирощувати буряки, той зможе виростити будь-яку іншу культуру» – каже один із перших організаторів фермерського руху на Збаражчині, чернихівчанин Богдан Григоращук. – Як одна з найбільш високоінтенсивних рослин. буряк може забезпечувати дуже високу віддачу за максимум втрат.
Ярослав Бачинський.