Тернопільські медики наголошують, що почуття і емоції значно впливають на здоров’я людей. Тому треба зважати на те, як ми живемо та намагатися жити позитивно.   

«Вчені довели, що тільки радісні і світлі почуття роблять нас здоровими. Ми продовжуємо нашу розмову про позитивні установки, які здатні змінити життя на краще. Про позитивне мислення було відомо давно, але відомості про нього були розрізнені.

А в єдину систему з науковими поясненнями, фактами і аналізом звели американські вчені в документальному фільмі «The Secret». Пам’ятайте заяложену фразу «У здоровому тілі – здоровий дух»? Вона в корені невірна – ставить все з ніг на голову. Все навпаки, у здорового духу – здорове тіло.

Вчені з’ясували, що більшу частину своїх хвороб люди «вирощують» самі. Ось лише мала частина того, які наслідки для організму мають самі звичайні емоції, які ви можете відчувати багато разів на день. Звичайно, мають значення сила і частота цих емоцій. Наслідки будуть в тому випадку, якщо ця емоція – ваш постійний супутник.

Як допомогти собі одужати, якщо все-таки трапилася якась напасть.

Правило 1. Вважати себе здоровим попри все

Той, хто думає про хвороби, той часто хворіє. Той, хто вважає себе здоровим, у того можуть пройти навіть хронічні захворювання.

У мого знайомого кінорежисера Володимира Михайловича, людини похилого віку, виявили рак. Останньою стадії. Це був жах! Один лікар навіть не втримався і сказав: «Що ж ви так пізно прийшли?» Але що робить мій друг? Він, з одного боку, виконує всі вказівки лікарів, але з іншого – продовжує вести насичене життя, поринає в нову творчу роботу з написанням кіносценарію. А при зустрічах з друзями, які знають про діагноз і з хвилюванням цікавляться: «Ну як ти?» – махає рукою, кажучи: «Та нічого. Все нормально. Не хвилюйтеся!». І ні слова про хвороби. Він вів себе, як здоровий, і вважав себе таким. І тільки його лікуючий лікар знав про катастрофічну ситуацію. Минув рік. Зараз його аналізи краще, ніж тоді, коли він був здоровий. Пухлина зовсім крихітна і не розвивається. А він сповнений сил і відчуває себе чудово.

Різниця між страхом і надією – це різниця між хворобою і одужанням. Негативні думки і очікування чогось поганого – це сильний стрес для організму, замість включення ваших захисних ресурсів він їх пригнічує. Дослідження вчених показали, що похмурі думки погано діють і на клітини мозку, створюють в тілі напругу, не даючи йому розслабитися, щоб почати зцілювати себе.

Правило 2. Представляти себе здоровим

У фільмі «The Secret» розділ про здоров’я ілюструвала історія Морріса Гудмана, якого в Америці прозвали диво-людина.

– Моя історія починається в березні 1981 року. У день, який я ніколи не забуду, – розповідає він. – Мій літак зазнав аварії. Я опинився в лікарні. Абсолютно паралізований. Я зламав кілька хребців, у мене пропав ковтальний рефлекс, я міг тільки моргати очима. Лікарі сказали, що я буду «овочем». Але мені було все одно, що вони думають. Найголовніше було, що думав я. Показуючи очима медсестрі на алфавіт, Гудман склав записку: «Я буду ходити до Різдва!». Він уявляв себе знову і знову нормальною людиною, що виходять з лікарні на своїх ногах. – Поки у тебе є розум, можна полагодити все інше, – говорить він. – Я був приєднаний до дихального апарату, і мені сказали, що я завжди буду від нього залежати, так як частина мозку зруйнована. І одного разу вночі я зрозумів, що мені треба намагатися дихати самому. Я казав собі: «Дихай, дихай!». Зрештою мене відключили від апарату. Вони не могли знайти цьому пояснення. І я зміг вийти з лікарні до Різдва на власних ногах. Всі говорили: «Це неможливо!».

«Невиліковне – це виліковне зсередини!» – наполягають автори фільму. Але чому, якщо просто представляти себе здоровим, це зробить тебе здоровим? Це ж звучить абсурдно! Науці достеменно не відомо, як працює візуалізація – метод уяви бажаного. Мабуть, включаються якісь приховані і до сих пір не вивчені резерви організму. Вчені стверджують: той, хто хоче хворіти, буде хворіти. А той, хто хоче бути здоровим, буде здоровим.

Правило № 3. Використовуйте все, у що вірите.

В середині минулого століття жив такий незвичайний психоаналітик – Вільгельм Райх. Він засновник тілесно орієнтованої психотерапії. Він вважав, що все навколо нас просякнуте космічною енергією, що вона має лікувальну дію і треба тільки її направити. Те, що може направити енергію, він називав «перехідними об’єктами» або «провідниками». У кожного цей об’єкт може бути свій. Розпізнати ви його можете за своїм ставленням до нього. Улюблений плюшевий ведмедик з дитинства або картина, яка вас заворожує. Провідниками цієї енергії вважається все, що ви таким призначите. Якщо ви щиро вірите, що вам допоможе сушена троянда, загорнута в ганчірку і намочена в росі на світанку, значить, вона вам допоможе. Використовуйте для свого лікування те, у що ви вірите.

Віра – це дуже потужний ресурс. Якщо ви зможете переконати себе, що здатні лікувати себе накладенням рук, то не дивуйтеся, коли переконаєтеся, що це так.

Здібності будь-якої людини безмежні. Ми – істоти, які самостійно налаштовуються. У нас є все для того, щоб стати краще, сильніше, здоровіше.

Як завжди залишатися здоровим?

Ось офіційне визначення здоров’я Всесвітньої організації охорони здоров’я: «Здоров’я – це стан повного фізичного, психічного, соціального і матеріального благополуччя». Важливе слово тут «стан». Плювати на те, як справа йде об’єктивно. Головне, щоб ви відчували себе саме в такому стані. Це теж позитивна установка. Спробуйте увійти в нього. І скоро все обов’язково прийде в гармонію з реальністю.

Ось що ще зміцнює здоров’я

1. Формуванню установки сприяє такий ритуал, який в суспільстві називається «здоровий спосіб життя». Це звучить крамольно, але якщо людина сама щиро ВВАЖАЄ, що веде здоровий спосіб життя і має прагнення жити «корисно», то тоді і не важливо, як він живе насправді. Він буде здоровим. У нього є ця установка.

2. Душевне здоров’я веде до фізичного здоров’я. А наявність в психіці неврозів, психозів, різних комплексів позначається і на тому, як часто ви застуджуєтеся і чи легко вам підчепити заразу. У людини, яка здатна радіти простим речам на зразок прогулянки в сонячний день, спілкуванню з приємною людиною або посмішці перехожого, імунітет у багато разів сильніше, ніж у того, хто вічно всім незадоволений.

3. Ще є таке поняття – «тваринна радість». Воно включає в себе фізичну радість руху, харчування, масажу, сексу, танцю, співу, в загальному, всьому, що пов’язано з задоволенням тіла. Чи вмієте ви відчувати «тваринну радість»?

Тоді вам не загрожують хронічні захворювання. Сюди також включено і нестримування себе. Не треба стримувати свої пориви. Грубо кажучи, якщо вам захочеться підстрибнути, зробіть це. Або підтанцювати в такт мелодії, купуючи продукти в магазині. В розумних межах це дуже корисно.

Емоція – можливі наслідки для здоров’я:

Виплеск агресії по дрібниці – проблеми з зубами, розлади функцій жовчного міхура, печія, гіпертонія, мігрені, хронічні розлади шлунка.

Занепокоєння – розлади травлення, проблеми з серцем, порушення кровообігу, озноб.

Безсилля – гіпотонія, запаморочення, стомлюваність, проблеми з яснами і зубами, проблеми з поставою, захворювання дихальних шляхів.

Смуток від того, що чогось неможливо протистояти, стан жертви – проблеми з зубами, з серцем, розлади травлення, синусит.

Зарозумілість – захворювання суглобів, дихальних шляхів, розлад функцій печінки.

Прагнення домогтися чогось у що б то не стало, за всяку ціну – розлади сну, мігрені, проблеми з шлунком, хвороби хребта, статевої сфери, серцеві розлади.

Жага помсти, ненависть – захворювання печінки, шкірні розлади, проблеми з шлунком, рак, хвороби жовчного міхура.

Заздрість – порушення травлення, проблеми зі шлунком і жовчним міхуром, захворювання зубів, серця, шкіри.

Невдоволення – підвищений апетит, надлишкова вага, проблеми з серцем і кровообігом, мігрені, знижена опірність організму, хвороби дихальних шляхів, скутість і порушення постави.

Невпевненість – порушення функцій печінки, захворювання дихальних шляхів, проблеми з поставою, мігрені, розлади травлення.

Роздратування з занепокоєнням – розлади сну, проблеми зі шлунком, пронос, гіпертонія, болі в серці, тремтіння, напруга.

Ревнощі – розлади сну, проблеми з травленням, мігрені, проблеми зі спиною.

Страх чого завгодно – гіпертонія, серцеві захворювання, астма і інші хронічні захворювання органів дихання, розлади травлення, хвороби зубів, мігрені, проблеми з поставою, зубами, очима, слухом, хвороби нирок.

Нудьга – депресія, проблеми з кровообігом, розлад функцій жовчного міхура, проблеми зі шкірою і волоссям, знижена опірність організму.

Почуття неповноцінності – порушення постави, слабкість сполучних тканин, гіпотонія, порушення функцій печінки, шлунка, захворювання зубів і ясен.

Лють – проблеми зі шлунком і жовчним міхуром, захворювання зубів, геморой, респіраторні захворювання, проблеми з серцем, напруженість і судоми, рак, проблеми з нирками і сечовим міхуром.

В основі всіх цих емоцій лежить механізм саморуйнування. Вам здається, що ви незадоволені світом, а насправді ви незадоволені собою. Недарма у всіх стародавніх релігіях і філософів головне правило було «пізнай себе». Але це не заклик до егоїзму, а навпаки, заклик до того, щоб почати дружити з собою, зі своїм «Я», – розповідає заступник директора ТОЛЦ МОЗ України Юрій Дементьєв.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #лікар, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #почуття, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Сергій Гаріян
20:10, 20 Травня, 2024

Лікар Сергій Гаріян: «З початку війни ми прооперували майже десять тисяч військових»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: