Що тернополянам варто знати про радіаційну небезпеку у продуктах харчування?

Опубліковано:
28 Жовтня, 2017 о 18:43

За дослідженнями науковців, більше 70% радіації в організмі людини накопичуються через продукти харчування та воду, тому потрібно зменшити їх негативний вплив. Фахівці Тернопільського обласного лабораторного центру радять вживати в їжу тільки продукти, перевірені на вміст радіонуклідів у спеціальних лабораторіях.

«Найперше це стосується молока, м’яса та овочів з особистих дачних ділянок. Зараз на вулиці осінь – грибна пора. Але не потрібно забувати, що дари лісу, особливо гриби, найчастіше і є джерелом радіації. І навіть у процесі їх консервування кількість радіонуклідів (а саме стронцію) не зменшується, а при сушінні навіть збільшується. 
Батькам необхідно пам’ятати, що із раціону харчування дітей повинні бути повністю виключені гриби і дичина. Користь від харчування цими продуктами на декілька порядків нижча від шкоди, яка наноситься від вмісту в них радіонуклідів.



Городні культури 

За рівнем накопичення радіонуклідів можна розподілити в наступному порядку (в порядку зменшення): щавель, квасоля, боби, горох, редиска, морква, буряк столовий, картопля, часник, перець солодкий, цибуля, кабачки, огірки, капуста.

Плодово-ягідні культури

Найбільше накопичують радіонукліди ягоди червоної і чорної смородини, аґрус, менше – суниця, смородина, полуниця, малина, плоди яблуні, груші, вишні, сливи, черешні. Існує рослина, яка зовсім не накопичує радіонуклідів – це топінамбур (земляна груша), який можна вживати як у сирому вигляді, так і смаженим, тушкованим, соленим. 
Під час приготуванні страв з овочів і фруктів потрібно старатися знизити можливість надходження радіонуклідів в організм. Для цього коренеплоди та бульби картоплі чистять, зрізуючи шкірку якомога товстіше. Овочі миють двічі: перед очисткою і після. З капусти знімають 2-3 покривних листка, а потім готують звичайним способом. Фрукти та ягоди миють у проточній воді та обполіскують кип’яченою. У яблук зрізують шкірку і видаляють серцевину.

Для зменшення кількості радіоактивних елементів у м’ясі та рибі бажано витримати їх у воді протягом декількох годин. Крім того, під час приготування їжі рекомендується використовувати йодовану сіль, яка знижує ризик захворювань щитоподібної залози. Для попередження внутрішнього опромінення доцільно вживати перепелині яйця, рис і сир. Молочні продукти, особливо сир, зменшують накопичення радіоактивного стронцію. З продуктів найкращими очисними властивостями володіють багаті на клітковину вівсянка, зерновий хліб, груші, необроблений рис, чорнослив. Лабораторією ЕМП та інших фізичних факторів ДУ « Тернопільським обласним лабораторним центром МОЗ України» проводиться радіаційно-гігієнічний моніторинг стану довкілля шляхом здійснення лабораторних досліджень, питної води, води відкритих водойм, лікарської сировини та об’єктів довкілля. 

На протязі останніх років лабораторно практично не виявляється продуктів харчування та об ̓єктів довкілля із перевищеним в них вмістом радіонуклідів. Важливо розуміти, що кожна людина несе відповідальність за своє здоров’я, а кожна сім’я – за здоров’я своїх дітей. І не потрібно в усіх бідах винити тільки Чорнобиль. Багато людей самі добровільно вносять у своє життя ще й додаткові фактори ризику, такі як куріння, вживання спиртних напоїв, малорухливий спосіб життя, надмірне перебування в закритих приміщеннях, неправильне харчування тощо. Потрібно пам’ятати, що звичайне дотримання принципів здорового способу життя, гігієнічних правил і нескладних профілактичних заходів захистить вас і надасть можливість народити і виростити здорових дітей», – зазначає лікар з радіаційної гігієни ТОЛЦ МОЗ України Надія Бригадир.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #продукти, #радіація, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: