Тернопільські медики рекомендують вживати риб’ячий жир, адже у ньому міститься чимало елементів, надзвичайно корисних для організму людини. Він виробляється в промислових масштабах з печінки свіжої риби, переважно тріски. Риб’ячий жир містить велику кількість легко засвоюваних ненасичених жирних кислот, зокрема надзвичайно цінні омега-3 жирні кислоти (ЕПК і ДГК), які є “незамінними” в раціоні людини, тому що наш організм не здатний їх синтезувати самостійно. Також риб’ячий жир містить йод, фосфор, вітамін Е і велику кількість вітаміну D і А. Добавки риб’ячого жиру представлені на ринку в рідкому вигляді і в желатинових капсулах. Риб’ячий жир в рідкій формі набагато дешевше ніж в капсулах, проте капсули зручні в дозуванні і не мають неприємного смаку.
«Яка ж загальна користь риб’ячого жиру?
Перегляньте також:
- У Тернополі водій вантажівки наїхав на 47-річну жінку
- Культурна еліта України підтримала Тернопільський мистецький коледж імені Соломії Крушельницької
Користь риб’ячого жиру дуже широка (від запобігання хвороб серця до схуднення і спалювання підшкірного жиру), що підтверджено багатьма медичними дослідженнями. Омега-3 жирні кислоти, що містяться в риб’ячому жирі, грають важливу роль в клітинному зростанні і розвитку. Вони в основному зосереджені в головному мозку людини і дуже важливі для когнітивних (увага, пам’ять, мислення) і поведінкових функцій.
Короткий список корисних властивостей риб’ячого жиру:
1. Зниження депресії і тривожності
2. Пониження артеріального тиску
3. Зменшує негативний вплив стресів
4. Бореться з сухістю шкіри і допомагає в лікуванні псоріазу
5. Знижує ризик хронічних захворювань, хвороб серця, артриту і навіть раку
6. Зменшує запальні процеси у всьому організмі
7. Знижує рівень тригліцеридів (форма зберігання жирів в організмі людини)
8. Допомагає в лікуванні синдрому дефіциту уваги і гіперактивності
9. Активує роботу гену, що відповідає за спалювання жиру
10. Сприяє синтезу білка в м’язових клітинах
Риб’ячий жир для схуднення і спалювання жиру.
Крім загальної користі для здоров’я, риб’ячий жир може допомогти вам схуднути і спалити зайвий жир. А саме якщо ви чоловік з більш ніж 15% жиру в організмі або жінка з більш ніж 25%, тоді риб’ячий жир допоможе вам спалити жир і швидко схуднути.
Жир риб включає жири сімейства омега-3, які принципово відрізняються від тої ж соняшникової олії. Організм використовує їх в якості палива і не здатний зберігати про запас. Омега-3 жирні кислоти з риб’ячого жиру мають великий і недооцінений жироспалювальний потенціал. Омега-3 містять ейкозапентаєнову (ЕПК), докозагексаєнову (ДГК) і ліноленову кислоту (ЛНК). За словами медиків і вчених, ці жирні кислоти можуть допомогти в руйнуванні жирів (ліполіз), одночасно зменшуючи простір для зберігання жирів (липогенез). Іншими словами регулярне споживання риб’ячого жиру допомагає “включити” в роботу жироспалювальні гени і “відключити” гени які накопичують жир.
Американський журнал клінічного харчування в 2007 році опублікував дослідження впливу риб’ячого жиру на розпад жирів в організмі. Результати досліджень підтвердили, що риб’ячий жир здатний самостійно зменшити жирову масу тіла людини, знизити кількість тригліцеридів і рівень цукру в крові. Коли рівень цукру в крові високий, в організмі виробляється інсулін, який запобігає втраті жиру. Після зниження рівня цукру, риб’ячий жир допомагає запобігти сплеску інсуліну і надає подальшу допомогу в спалюванні жиру.
Включення риб’ячого жиру в раціон харчування допомагає нашому організму отримувати енергію з усіх видів жирів, включаючи ті, що вже накопичені під шкірою. Це є причиною парадоксу: споживаючи жири омега-3, ви прискорюєте схуднення.
Риб’ячий жир для росту м’язів
Риб’ячий жир також може допомогти збільшити м’язи. За даними дослідження, опублікованого в журналі Міжнародного товариства спортивного харчування в 2010 році, приріст м’язової маси був помічений після шести тижнів прийому препаратів з риб’ячого жиру (3-4 грами на день). Отримані результати засвідчили, що риб’ячий жир позитивно впливає на синтез білків в м’язових клітинах, також було помічено і збільшення самих клітин.
Скільки потрібно приймати риб’ячого жиру в день.
Є багато різних думок про те, скільки риб’ячого жиру потрібно приймати в день. Американська Асоціація Серця рекомендує низькі дози – від 0,5 до 2 г на день, тоді як інші рекомендують приймати 1 г, на кожен відсоток підшкірного жиру. Однак помірний і найбільш оптимальний прийом це – 1 – 2 г риб’ячого жиру разом з їжею 2- 3 рази на день», – розповідає заступник директора ТОЛЦ МОЗ України Ю. Дементьєв.