На рослинну люди часто переходять, щоб схуднути, щоб почуватися більш енергійними, знизити ризик серцево-судинних захворювань, зменшити кількість прийому необхідних ліків. Та не всі знають про інші переваги рослинної їжі над м’ясом, кажуть фахівці Тернопіслькього обласного лабораторного центру МОЗ України.
«За даними досліджень доцента Медичної школи в Університеті Нью-Йорка Мішель МакМакен, при вживанні рослинної їжі:
Перегляньте також:
- У Тернополі водій вантажівки наїхав на 47-річну жінку
- Культурна еліта України підтримала Тернопільський мистецький коледж імені Соломії Крушельницької
1. Зменшується запалення в організмі та різко знижується рівень холестерину в крові
Якщо ви їсте м’ясо, сир і дуже обсмажені тваринні продукти, швидше за все, пошкодження вашого організму у вигляді запалення різних органів уже задіяні. Короткострокове запалення (наприклад, після травми) є нормальним і необхідним, однак запалення, яке триває протягом декількох місяців або років, перетворюється на хворобу. Хронічне запалення пов’язане з поступовим розвитком атеросклерозу, інфаркту, інсульту, діабету, аутоімунних захворювань і ін.
Дослідження показали, що у людей, які дотримуються дієти на рослинній основі, істотно знижується рівень С-реактивного білка (СРБ) — індикатора запалення в організмі. Доведено, що червоне м’ясо, яке містить насичені жири і ендотоксини (токсини, що виділяються з бактерій і зазвичай зустрічаються в продуктах тваринного походження) може провокувати рак. Ті ж насичені жири, що містяться в першу чергу в різних видах м’яса , сирах та інших продуктах тваринного походження, є однією з основних причин підвищеного холестерину в крові.
Це в свою чергу є ключовим фактором серцево-судинних захворювань та інсультів — двох головних вбивць у західному світі.
Дієта, заснована на рослинах, надає природний протизапальний ефект, тому що вона багата клітковиною, антиоксидантами та іншими фітонутрієнтами.
Дослідження підтверджують, що при переході на рослинний раціон рівень холестерину в крові падає на 35%. У багатьох випадках це зниження співставне до результатів медикаментозної терапії, однак без безлічі супутніх побічних ефектів!
2. Підтримується здорова кишкова флора організму
У наших тілах живуть трильйони мікроорганізмів, сукупність яких називається кишковою флорою організму. Визнано, що ці мікроорганізми мають вирішальне значення для нашого здоров’я в цілому: вони не тільки допомагають перетравлювати їжу, але також виробляють найважливіші поживні речовини, тренують імунну систему, «вмикають» і «вимикають» гени, зберігають здоровими тканини кишківника і навіть допомагають захистити нас від раку. Дослідження також показали, що вони відіграють певну роль в запобіганні ожиріння, діабету, атеросклерозу, аутоімунних захворювань, запальних захворювань кишківника, хвороб печінки і т.д.
Рослинна їжа допомагає сформувати здорову кишкову флору – клітковина рослин сприяє зростанню «дружніх» бактерій.
А ось дієта, небагата клітковиною (наприклад на основі молочних продуктів, яєць, м’яса), може сприяти зростанню хвороботворних бактерій. Дослідження показали, що при споживанні холіну або карнітину (містяться в м’ясі, птиці, морепродуктах, яйцях, молочних продуктах) бактерії кишківника виробляють субстанцію, яка перетворюється печінкою в токсичний продукт під назвою окис триметиламіну. Ця речовина призводить до розвитку холестеринових бляшок у кровоносних судинах і тим самим запускає ризик серцевого нападу та інсульту.
3. Відбуваються позитивні зміни в роботі генів
Вчені довели: екологічні фактори і спосіб життя можуть «вмикати» і «вимикати» наші гени. Наприклад, антиоксиданти та інші поживні речовини, які ми отримуємо з цілісних рослинних продуктів, можуть змінити експресію генів, щоб оптимізувати роботу наших клітин щодо ремонту пошкодженої ДНК. Крім того, рослинний раціон, поряд з іншими змінами способу життя, сприяє подовженню теломер (розташовані на кінці хромосом, основна роль – захист ДНК). Тобто клітини і тканини завдяки захисту з боку довших теломер старіють повільніше.
4. Знижується ризик розвитку діабету II типу
Існує ряд досліджень, які доводять, що тваринний білок, особливо з червоного і обробленого м’яса, збільшує ризик діабету II типу. Наприклад, дослідження Health Professionals Follow-up Study і Nurses Health Study продемонстрували, що збільшення споживання червоного м’яса більш ніж на половину порції в день було пов’язано зі збільшенням ризику діабету на 48% протягом 4 років.
Як пов’язані діабет II типу і споживання м’яса? Існує кілька шляхів: тваринний жир, тваринне залізо і нітратні консерванти в м’ясних виробах ушкоджують клітини підшлункової залози, посилюють запалення і порушують функцію вироблення інсуліну.
Ви різко зменшите ризик розвитку діабету II типу, відмовившись від продуктів тваринного походження і перейшовши на дієту, засновану на цільних рослинних продуктах. Особливо активно захищають від діабету II типу цільні злаки. Так-так – ви не помилилися: вуглеводи насправді захистять вас від діабету! Рослинний раціон допомагає зменшити прояви діабету або навіть знищити його, навіть якщо діагноз вже поставлений.
5. Підтримується правильна кількість і тип білка в раціоні
Всупереч поширеній думці надлишок білка (а він ймовірний, якщо ви їсте м’ясо) не робить нас сильнішими або стрункішими, і тим більше – здоровішими. Особливо це відчувається з віком. Навпаки, надмірний білок відкладається у вигляді жиру або перетворюється у відходи, і саме тваринний білок є основною причиною збільшення ваги, хвороб серця, діабету, запалення і т.д.
Білок, що міститься в цільних рослинних продуктах, захищає нас від багатьох хронічних захворювань. І дотримуючись дієти на рослинній основі, ви будете значно оптимістичніші, що в свою чергу оптимізує ваш організм», – зазначає лікар з загальної гігієни ТОЛЦ МОЗУ Л.Безрука.