Тернопільські лікарі стверджують, що йод не лише корисний, а й шкідливий

Опубліковано:
28 Вересня, 2017 о 14:43

За словами тернопільських лікарів, на сьогодні людям дуже не вистачає йоду в організмі, тому часто ми намагаємося вживати морепродукти, які сповнені йодом. Проте, цей елемент може бути як корисним, так і шкідливим.

«ЙОД – це хімічний елемент, що володіє універсальними властивостями.



Назва йоду пішла від грецького слова «йодес», тобто фіолетовий, фіалковий колір. В твердому стані йод чорний з відтінком синього і блискучого. В рідкій формі цей елемент не зустрічається. Вчені встановили, що за своїми хімічними властивостями йод подібний до хлору. І в невеликій кількості міститься майже в усіх природних тілах планети: у воді, грунті, рослинах. Є багато ізотопів йоду. Всі вони радіоактивні, крім ізотопу йод-127.

Читайте також

Тернопільські лікарі уже місяць борються за життя дитини, яка підхопила правець
В одній із шкіл Тернопільщини струм ледь не вбив людину
В дитячому садочку отруїли дітей

Йод ніколи не зустрічається в природі в вільному стані і не концентрується в мінерали. В людському організмі йод входить до складу гормону тіроксин, який виробляє щитовидна залоза, яка є однією з ключових ланок ендокринної системи організму, що регулює обмін речовин. Синтезовані нею гормони беруть участь у величезній кількості життєво важливих процесів. Єдиним природним ізотопом йоду є стабільний йод-127, проте при радіаційних аваріях утворюється велика кількість продуктів розпаду, одним із перших продуктів є йод-131 (радіоактивний). Період піврозпаду радіоактивного йоду-131 – 8,06 доби, за 80 днів (10 періодів піврозпаду) він повністю розпадається.

Поява радіоактивного йоду в атмосфері веде до збільшення природного фону і радіоактивного забруднення зовнішнього середовища.Іонізуюча дія йоду-131, який є гама-бета- випромінювачем, веде до мутації та загибелі клітин і є небезпечною для здоровя людини. В організмі радіоактивний йод замінює звичайний йод накопичений в щитовидній залозі, необхідний для її функціонування. При забрудненні зовнішнього середовища радіоактивним йодом з профілактичною метою рекомендується щоденно приймати 0,25 г йодиду калію (під лікарським наглядом). Проводити дезактивацію відкритих ділянок тіла водою з милом, промивати носоглотку та порожнину рота. Рекомендовано обільне пиття, в разі необхідності приймати сечогінні препарати. 21 лютого 2017 року в атмосфері Землі моніторингові служби окремих країн зафіксували незначне збільшення вмісту радіоактивного ізотопу йод-131. Збільшення вмісту ізотопу, зафіксували в Норвегі, Чехії, Польщі, Германії та Іспанії. Вперше збільшення вмісту ізотопу йод-131 зафіксували в Норвегії, проте моніторингова служба країни вирішила не повідомляти про це, оскільки така кількість радіоактивного ізотопу не представляла ніякої шкоди для здоровя населення. Джерело забруднення радіовктивним йодом в Європі виявлено не було. За вказаний період на території Тернопільської області дані щоденного моніторингу за потужністю поглиненої в повітрі дози гама-випромінення не фіксували перевищення показників природного фону (при наявності в атмосфері йоду-131 показники природного фону збільшуються). За 2017 рік показники природного фону на території області не перевищують багаторічних розрахункових показників і становлять 8-15 мкР/год., що є характерним для нашої території. Людина не може жити без йоду. Йод – хімічний елемент, який ви знайдете в йодованій солі і в повсякденній їжі, проте, якщойоду в раціоні не достатньо, поповнювати його кількість потрібно все-таки за допомогою дарів моря. В невеликих кількостях він входить до складу морської води, морських водоростей, печінки тріски.

Йод в організмі людини потрібен для нормальної роботи багатьох органів. Дефіцит його може привести до гіпертонії, захворювань легенів, до безпліддя, випадання волосся і сухості шкіри. Нормальна робота щитовидної залози порушується, і як наслідок, змінюється вага, з’являється стомлюваність, дратівливість, погіршується пам’ять людини.

Йод також активно використовується в медицині для перевірки функцій щитовидної залози, для лікування раку», – каже лікар з радіаційної гігієни ТОЛЦ МОЗУ Надія Бригадир.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #йод, #лікарня, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Інтерв'ю
«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», - бойовий медик
10:20, 21 Жовтня, 2024

«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», – бойовий медик

ТОП новини тернопільщини: