Опалювальний сезон «на носі»: різниця витрат у новобудові та старих будинках

Опубліковано:
26 Вересня, 2017 о 17:43

Вже зовсім скоро у Тернополі розпочнеться опалювальний сезон. Це говорить пре те, що рахунки тернополян за комунальні послуги «вдарять» по гаманцю. Більшість жителів міста підключені до централізованого теплопостачання і платять за тепло кругленькі суми. В новобудовах рахунки значно менші. Чому в старих будинках так дорого обходиться опалення і як утеплити своє житло читайте в матеріалі.

Житло в старому житловому фонді перенасичене вікнами старого зразка, що мають слабку ергономічність. Людям доводиться робити заміну вікон, утеплювати стіни, встановлювати лічильники.



Для того, щоб рахунки стали меншими, можна встановити індивідуальне опалення. Проте, облаштовувати  його в окремих квартирах заборонено. Для цього потрібна згода 100% жителів будинку, що в реальному житті є практично неможливим.

– Попередні роки літом в Тернополі давали дозвіл на від’єднання від котелень і всі масово робили в будинках індивідуальне опалення. Зараз протягом останніх декількох років такої практики немає, дозволи не видають, – розповідає директор будівельної компанії «Матла» Андрій Матла.

Основними мінусами централізованого опалення є те, що вартість подачі тепла досить висока. Мешканці не можуть економити та самостійно регулювати витрати в залежності від погоди чи інших обставин.

– Життя не стоїть на місці, з часом змінюються вимоги, у тому числі, й державно-будівельні норми. Люди мають платити лише за те, що використали, – говорить експерт.

За словами Андрія Матли, із цієї ситуації існує два виходи: утепляти старі квартири, або одразу будувати їх з теплих матеріалів.

– Новий житловий фон не треба додатково утепляти, власники самі контролюють опалення та завжди мають гарячу воду. Наприклад, в наших будинках ми ставимо 36-тий термоблок, щоб люди одразу мали енергозберігаючу та теплу квартиру, – каже будівельник.

Ціна на газ та обігрівання будинку завжди зростає, тому сьогодні гостро стоїть питання, щоб будинки були теплими. Основна перевага нового житлового фонду – квартири одразу роблять енегроефективними.

– Людина купує квартиру в енергоефективному будинку, який має хороші характеристики по енергозберіганню, не лише по зовнішніх стінах, але й по вікнах. Ми ставимо 5-ти камерний профіль з енергозберігаючим склопакетом, який має мінімум у два рази кращі характеристики по енерозбереженню, ніж звичайне металопластикове вікно, – говорить директор будівельної компанії.

Важливо, що придбавши помешкання з “голими” стінами, власник може самостійно обирати оптимальний варіант планування кімнат, електропроводки.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #будинок, #будівництво, #квартира, #матла, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #опалення, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: