За інформацією лікарів Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України, з середини літа і до кінця жовтня сотні людей поспішають в ліс, щоб назбирати грибів. В цей період у медичних закладах традиційно починають реєструвати випадки отруєнь грибами. Цьогоріч на Тернопільщині теж реєстрували такі, випадки, зокрема перший – випадок отруєння грибами був зафіксований у Тернополі. Захворіла дитина 11 років після вживання грибів «моремухи». В 2016 та 2014 роках реєструвалося по 1 випадку отруєнь грибами, в 2013р. – 3 випадки. Всі хворі одужали. А от в 2006 році отруїлося грибами аж 46 осіб, із них 19 дітей, троє дорослих померло.
На превеликий жаль не всі знають які гриби можна споживати, а які є отруйними. Популярністю користуються такі види грибів, як білі, маслюки, опеньки, підберезники, лисички та інші. До отруйних грибів відносять мухомор, бліду поганку, гриб-парасольку, несправжні опеньки, печерицю жовтошкіру та інші. Найкраще збирати такі гриби як білі, бабки, моховики, так як вони майже не спричиняють отруєння. Проте навіть досвідчений грибник може отруїтися грибами якщо не дотримуватись певних правил.
Перегляньте також:
- У Тернополі водій вантажівки наїхав на 47-річну жінку
- Культурна еліта України підтримала Тернопільський мистецький коледж імені Соломії Крушельницької
Щоб не отруїтися дикорослими грибами, лікарі радять дотримуватися таких правил:
«1. Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
3. Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:
Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.
Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас ( в них потрапляють токсичні речовини вихлопних газів) чи на радіаційно забруднених територіях.
Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
Не вживайте сирих грибів.
Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів (не менше трьох) у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.
Ніколи не застосовуйте „домашніх” методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
– Негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
– Навіть при полегшенні стану обов’язков зверніться до найближчої лікувальної установи.
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
В зарубіжних країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають грибів у лісах. То ж щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці та гливи, вирощені у теплицях.
Бережіть своє здоров’я та життя, рідних і близьких Вам людей!», – розповідає завідувач відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України В. Сверстюк.