Павло Банников живе на Бережанщині у хаті, яка має сферичну форму.
Жартома її називають «летючою тарілкою». Чоловік звів її своїми руками.
Каже, що це прекрасна альтернатива звичайним будинкам, дешевша і
економніша. А, ще за словами господаря, у такій «кулястій» хаті спиться
краще.
У цьому помешканні комфортно будь-якої пори року. Коли за вікном +35,
усередині – +22. Дехто зі селян, щоб опалити взимку свої “хороми”,
змушений придбати з чотири машини дров, а їм вистачає неповної однієї. Все
це завдяки не лише особливій конструкції, яка акумулює тепло, а й
енергоефективній, економній слов’янській печі, яку придумав господар. У
ній немає звичних каналів, – пише Високий Замок.
Перегляньте також:
- У Тернополі водій вантажівки наїхав на 47-річну жінку
- Культурна еліта України підтримала Тернопільський мистецький коледж імені Соломії Крушельницької
Майстер використовує новий принцип горіння, який дозволяє паливу
згоряти дотла. Стається це завдяки встановленому каталізатору. Він
розщеплює топкові гази і перетворює їх у додатковий вид палива, яке
повністю згоряє яскравим малиновим багаттям. Відходів практично немає – у
“череві” горить, а диму з комина не видно…
Піч Банникова має три камери: нижня слугує каміном, який миттєво, з
первинною подачею повітря, нагріває хату, створює приємну ауру.
Тернополяни, яким пан Павло спорудив своє ноу-хау, розповідали: “Коли
горить ця піч, ми більше дивимося на її заворожливе полум’я, ніж у
телевізор”. У другій камері, що над каміном, на виробленій тепловій енергії
можна варити, пекти-запікати що завгодно: від каш, хліба – до м’яса, риби. А
у третьому відділенні, що вінчає піч, господар вудить все, що йому потрібно.
Ковбаси звідти виходять особливо смачними.
Піч Банникова (достатньо підкласти у неї в’язанку дров з руки) за якихось
десять хвилин нагріє воду для ванни. Завдяки особливим “шлюзам” обігріває
теплим повітрям лежанки з глини. Сон на них міцний і здоровий…
У дворі також дві незвичні печі-тандири, в яких використано досвід тямущих
предків – древніх аріїв, сарматів, скіфів. У цих печах можна швидко
зготувати будь-яку страву так, як робили це у старовину.
Читайте також
— Моя хата “не для приколу”, не для того, щоб когось здивувати, – каже
Павло Банников. – Хотів довести, що можна спорудити комфортне житло, не
витрачаючи великих сум. Таку, як у мене “економмодель”, де зручно
почуватиметься вся сім’я, можна поставити за 2−3 тисячі доларів. За моїм
проектом збудували такі хати-куполи у Тернополі, Франківську, Чернівцях.
У Павла Івановича є альтернативний проект печей для саун. Каже, що
традиційні “буржуйки”, які нагрівають камінь, завдають шкоди здоров’ю, бо
виділяють небезпечний окис заліза. Варто послуговуватися печами-
кам’янками, які людину оздоровлять.