На Тернопільщині у музеї зберігається прабабуся пральної машинки

Опубліковано:
14 Вересня, 2017 о 16:13

Діжка у який колись прали білизну стоїть на подвір’ї музею “Лемківське село”, що у Монастириську. Пані Ванда Ванат розказала: “Щоби попрати треба було спочатку нагріти каміння, потім покласти їх на дно діжки, потім залити гарячою водою та покласти туди брудну білизну, додати золу з дерева у полотняному мішечку. Зверху ставили гніт, щоби щильно закрити діжку.

Прання залишали на цілу ніч. Вранці воду випускали через спеціальний отвір у низу діжки, а білизну полоскали у річці чи у чистому снігу взимку.” Така прабабуся пральної машинки у лемків називалась “звар’юванець”. Поряд з звар’юванцею стоять ще різні технічні пристрої, які допомагали вести господарство. Дітлахам надзвичайно цікаво крутити різні ручки пристроїв за допомогою яких викручували мед, провіювали зерно то що. Навіть можна спробувати місити тісто у ночвах. У музейному комплексі “Лемківське село” по крихтам збирають експонати. Чудова колекція жіночого одягу подарунок Михала Тиханського: “Це одіж з моєї родини. Я намагаюсь, щоби мої екскурсоводи, співробітниці музею собі також відшивали по цих зразках костюми. А ось чоловічий тільки один примірник повного костюму – це одяг мого стрийка Стефана Тиханського. Його, минаючи навіть Україну, зіслали в Архангельську область.” Багато лемківських родин офірують (дарують) свої реліквії музею, щоби разом зберегти родову пам’ять народу, який був насильно переселений з рідних земель. 



null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #монастириськ, #музей, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #прання, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: