У деяких школах області катастрофічно бракує дітей

Опубліковано:
27 Серпня, 2017 о 18:13

Через брак учнів у Тернопільській області триває  робота над створенням опорних шкіл. Станом на 1 вересня таких закладів в області буде 20. Протягом двох років закуплено 48 шкільних автобусів, які забезпечують до них доїзд. Зараз управління освіти має розробити маршрути та схеми довозу. Ці напрямки стануть пріоритетними у плані ремонту,  – повідомляє «Номер один».

– У Тернопільській області з 821 навчального закладу 240 є малокомплектними. Як би мені не доводили думку, що немає школи – немає села, на даний час цей вислів є хибним. Малокомплектна школа не дає якісної освіти, яка необхідна сьогоденню. Наші навчальні заклади не для того, щоб працевлаштовувати педагогічних працівників, а для надання дітям якісної освіти. В першу чергу ми маємо лобіювати дітей, – зазначає зазначає начальник управління освіти та науки ТОДА Ольга Хома.



Вартість навчання однієї дитини в такій школі становить 60 тис. грн. у рік  при передбачених державою 9,6 тис. грн. При цьому вони не дають необхідної підготовки. Свідченням цього є олімпіади та контрольні зрізи. Кращі результати показують учні великих шкіл, запевняють в управлінні освіти.

Цього року в області планують ліквідувати одну школу першого ступеня. Причина банальна – немає дітей. Четвертий клас випустили, а в перший не подано жодної заяви. Ще вісім навчальних закладів буде понижено у ступені. Частину через те, що упродовж кількох років там немає учнів 10-11 класів. Решта – тому що загальна наповнюваність школи становить менше 25 учнів. При цьому в закладі 36 працюючих. Таку ситуацію в управлінні називають абсурдною, а діяльність – безгосподарною. Тут дотримуються думки, що вчитель, який працює з великою кількістю дітей, має отримувати достойну заробітну плату. Їх потрібно стимулювати, в тому числі преміями. Натомість у галузі не вистачає коштів, тому що вони розпорошені на малокомплектні заклади, де педагоги мають таку ж зарплату, як їхні колеги. Однак одні навчають 10 дітей, інші – понад сотню.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #освіта, #тернопіль, #тернопільські новини, #учень\, #школа
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: