15 листопада розпочався Різдвяний піст: що не можна їсти

Різдвяний піст, один із найтриваліших і найважливіших у церковному календарі, розпочнеться 15 листопада і триватиме до 24 грудня. Після переходу ПЦУ на новий календар, віряни святкують Різдво Христове 25 грудня.

У цей час потрібно обмежити себе в таких продуктах, як м’ясо, яйця, молоко, сир, вершкове масло. У понеділок, середу і п’ятницю заборонено також вживання риби і вина, їжу без масла (сухоядіння) дозволяється приймати тільки після вечері.

В останній тиждень піст підсилюється, і в ці дні навіть в суботу та неділю, не можна їсти рибу. Напередодні Різдва їсти можна тільки після появи на небі першої зірки. Головним символом закінчення посту стає кутя — страва з пшениці, меду, маку та горіхів, якою розговляються у Святвечір.

Послаблення посту допускається для:

Головна мета Різдвяного посту — не обмеження раціону, а очищення душі. Це час покаяння, добрих справ і внутрішнього оновлення перед зустріччю Різдва.

Останні новини: