З початку року на Тернопільщині троє людей захворіли ботулізмом

Опубліковано:
24 Квітня, 2017 о 17:15

Протягом 2016 року 8 жителів Тернопілля захворіли ботулізмом, з них троє – діти. Ці випадки зареєстрували у Козівському, Збаразькому , Тернопільському районах та у Тернополі. Причиною отруєння стали харчові продукти, виготовлені в домашніх умовах: у 5 випадках – це м’ясні консерви, у 2 випадках – в’ялена риба, та одна людина захворіла після вживання овочевої консерви.

Уже цього року протягом березня-квітня на ботулізм захворіло троє  дорослих людей, які вживали м’ясні консерви та паштет домашнього приготування. 



Читайте також

На Тернопільщині ускладнилася ситуація із покусами кліщів

Лікарі Тернопільського обласного лабораторного цетрну МОЗ України нагадують,  що ботулізм – гостра токсикоінфекція, яка виникає внаслідок потрапляння в організм людини палички Clostridium botulinum та її токсину, який міститься в неправильно приготовлених та неправильно збережених продуктах.

«Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довготривало зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних (без доступу кисню) або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення. Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням м’ясних консервів , паштетів, грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань.

Якщо інфікований продукт твердої консистенції (ковбаса, копчене м’ясо, риба), то в ньому можлива, так звана, «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють. У даний час переважають захворювання, викликані збудниками серотипів А, В або Е. У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. При консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити так звану тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – не менше 40 – 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту даної банки. Якщо продукт викликає сумнів в його якості , слід його прокип’ятити :кипятіння протягом 10 хвилин руйнує ботулотоксин. М’ясо при цьому має бути нарізано шматками завтовшки не більше 2 см.

Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб. У випадку появи перших симптомів захворювання (порушення зору: зниження його гостроти , «туман » або «сітка» перед очима, двоїння предметів; сухість в роті, порушення ковтання, мови , м’язова слабкість) слід негайно звернутися до лікаря», – зауважує завідувач відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України В. Сверстюк.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: