Великдень починається із церкви… Коли вранці йдеш до храму, вся природа насторожено й таємниче чекає дива. І, здається, пелюстки світанкових квітів розпускаються в тебе на очах.

Коли після обходу храму з Плащаницею священик відкриває церковні двері і протяжно промовляє «Христос воскрес!», не лише люди, а й небесна блакить, птахи і дерева –  весь світ –  відповідають: «Воістину воскрес!»



Великдень починається із паски… Рум’яної, як світанок, світлої, як сонце. Вона пахне бабусиними руками, старенькою піччю. Лежить на столі, посміхається, навіть холодна віддає теплом. І чекає, поки найстраший в родині – дідусь – таємниче якось посміхаючись, візьме її в свої старечі руки і поважно рокрає на скиби. І жодна, навіть найпрестижніша у світі пекарня не спече такої паски, як бабуся. Бо смак у неї незвичайний – смак дитинства.

Читайте також

Велика Субота – це день сутінок між темнотою Страстної П’ятниці та сіянням Пасхального Воскресіння

Великдень починається із … цвинтаря. Так, для мене саме із нього. Це завжди похмуре і тихе місце спочинку душ оживає від голосів людей, що приходять сюди згадати і помолитись за тих дорогих серцю, що відійшли у вічність. І в цей день кладовище стає місцем зустрічей тих, хто не бачився десятиліттями. Хто прїхав з іншого кінця країни і чи з-за кордону. Хтось уже встиг одружитися, а в когось у родині поповнення. І смуток втрати хоч зоповнює радість зустрічей.  І скрізь чується «… Христос смертю смерть подолав, а тим, що в гробах, життя дарував!»

«Христос воскрес!» – співають дзвони. І воскресають людські серця. Воскресають села та міста. Воскресає Україна…

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Володимир Драбчук
09:43, 28 Вересня, 2024

Ветеран війни з Тернополя іде в гори у військовій амуніції, аби зібрати кошти для піхотинців

ТОП новини тернопільщини: