15 квітня 1540 року польський король Сигізмунд Перший видав документ про заснування міста.

Історію Тернополя через майже п’ять сотень років з дня заснування міста історики називають славетною, прекрасною, багатою за змістом та водночас трагічною. Ще до його заснування на березі Серету жили племена, які займались мисливством, землеробством та рибальством. Про це свідчать знаряддя праці, гравюри, монети, знайдені археологами на околицях Тернополя. Чимало розповідають про життя на благодатній землі й розкопки поховань різних культур.



Олександр ПЕТРОВСЬКИЙ, доцент кафедри стародавньої та середньовічної історії ТНПУ ім. В. Гнатюка, історик, археолог:

Уже з давніх часів ця територія знаходилася в колі інтересів давнього населення. Тому що тут можна було прогодуватися, вижити забезпечити продовження роду. Як могли, так боронили. Тому не випадково на цій території виникає потім оппідум Тарнополє згідно локаційного привілею від 15 квітня 1540 року, який було надано на будівництво міста. 

Через майже п’ять сотень років цього ж дня радянські війська визволили Тернопіль від фашистських загарбників.

Чималим випробуванням для Тернополя стали події Другої світової війни, під час якої місто було зруйновано на вісімдесят відсотків.

Олександр ПЕТРОВСЬКИЙ, доцент кафедри стародавньої та середньовічної історії ТНПУ ім. В. Гнатюка, історик, археолог:

15 квітня 1944 року після жорстоких, кровопролитних боїв було звільнено місто… Битву за Тернопіль назвали “малий Сталінград”. Це ввійшло в історіографію без всяких суперечок, настільки були жорстокими ці бої. 

Німим свідком цих подій був Тернопільський замок. Дискусія про те, коли його збудували, триває досі, адже різниця в датах, які називають історики, сягає півтора десятка років.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: