На Тернопільщині збунтувалися проти мільярдного проекту ГЕС на Дністрі (Відео)

Опубліковано:
25 Лютого, 2017 о 16:43

Жителі сіл Тернопільської та Івано-Франківської областей, що розташовані поблизу Дністра, протестують проти будівництва каскаду ГЕС на річці. Амбітний та вартісний проект покликаний дати Україні змогу отримувати більше електроенергії, але науковці попереджають про ціну цього – знищення унікальної флори та фауни, а також об’єктів історичної спадщини, повідомляє ТСН.

У селі Горошова близько семи сотен господарств, більша частина яких розташовані на березі Дністра. Люди побоюються, що в разі появи водосховища їхні будинки просто підуть під воду. Дев’ять років тому селяни вже пережили повінь, коли затопило чимало обійсть – а тоді вода піднялася на 6 метрів, водосховище ж має бути більшим аж на 9 метрів. “Аж тих людей поза нас затопить”, – прогнозує мешканка села Наталя Василинюк.



В “Укргідроенерго” кажуть, що проект каскаду гідроелектростанцій коштує 1,1 млрд євро і передбачає зведення на річці шести ГЕС. Це буде вагомим кроком до альтернативної енергетики. “Це екологічно чисто, нема викидів. Ми економимо газ та вугілля, які потрібні тепловим електростанціям. Ми накопичимо воду і зможемо забезпечити водою регіон, навіть коли буде сухий період. Це захист від паводків”, – каже заступник генерального директора підприємства Юрій Литвиненко.

Читайте також

Дністровська ГЕС – початок історії ув’язнення річки Дністер (Фото)
Тернопільщина може залишитися без двох великих річок

Науковці ж кажуть, що вірогідність затоплення сіл існує. Фахівці досі не отримали відповіді, чи оцінили розробники проекту усі ризики. “Треба прорахувати, чи буде в довготривалій перспективі тих 0,9 мегавата електроенергії вартувати тих руйнуваннь природнього середовища Дністровського каньйону, як заповідного об’єкту, знищення більше ста червонокнижних рослин і тварин. Це абсолютно невиважений і непрорахований результат. І тут питання виникає – чи шкода буде більше, ніж та користь від одного мегавата енергії?”, – питає доктор біологічних наук Василь Грубінко. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: