Науковці довели, що журавлина є однією із найкорисніших ягід. Вживаючи її, можна попередити карієс та різноманітні захворювання ясен. Журавлина знищує і інфекцією сечових шляхів та є відмінним засобом для профілактики серцево-судинних захворювань. Особливо корисна журавлина у період міжсезоння, оскільки підвищує імунітет та зміцнює організм. Тому, тернопільські лікарі радять усім влітку їсти журавлину та запасатися нею на зиму.
«Яких тільки корисних речовин в журавлині немає – ягода вважається справжнім джерелом вітамінів і мінералів. У ній є і органічні кислоти, і вітаміни групи B, РР, К1 і С, і корисний цукор. У журавлині багато калію, фосфору, заліза, марганцю, міді, кальцію, йоду, цинку. Ягоди журавлини багаті антоціанами, фенолокислотами, лейкоантоціанами, катехінами, бетаїном, макро і мікроелементами.
Перегляньте також:
Журавлина – одне з головних джерел антиоксидантів – речовин, що, як відомо, захищають організм від негативної дії вільних радикалів і запобігають передчасному старінню, розвитку онкологічних і серцево-судинних захворювань. Існують припущення, що в журавлині міститься кверцитин – елемент, що допомагає запобігти раку молочної залози і товстої кишки. Користь журавлини в тому, що вона знижує холестерин і перешкоджає утворенню бляшок в судинах і формуванню тромбів, тому особливо рекомендується тим, у кого в сімейній історії зафіксовані випадки інсультів.
Журавлинний морс – відомий народний засіб проти застуди. Його рекомендують пити для зниження високої температури, для тамування спраги і запобігання зневоднення організму під впливом вірусів, і для виведення з нього токсинів. Журавлинний сік, змішаний з медом, служить відхаркувальним засобом, а також допомагає при лікуванні ангіни.
А ще журавлина лікує гастрити, покращує апетит і нормалізує травлення. Ягоди журавлини – відмінний сечогінний засіб і тому корисні при пієлонефриті. А одна або дві склянки натурального журавлинного соку, що випиваються щодня, стануть профілактикою сечостатевих інфекцій.
Варення з журавлини і журавлинний сік особливо корисні в зимово-весняний період, коли імунітет знижується, а навколо «гуляють» найрізноманітніші віруси.
Найцікавіше, що журавлину дуже просто зберігати – в морозильній камері ягоди абсолютно не втрачають своїх корисних властивостей і можуть знаходитися там до року, а в холодному темному місці журавлина може зберігатися до місяця, оскільки наповнена природними консервантами, які не дають їй зіпсуватися.
Корисні властивості журавлини нескінченні, а ось протипоказань зовсім мало. Хіба що її не можна людям, що страждають виразкою шлунку і з ослабленою емаллю зубів. Ну а сушеною журавлиною не слід захоплюватися тим, хто схильний до ожиріння, адже в сушеному вигляді вона стає дуже калорійною», – розповідає заступник директора
Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України Ю. Дементьєв.