Степан Мисько – «молочний барон» з Тернопільщини

Опубліковано:
20 Листопада, 2016 о 14:47

В день святкування працівників сільського господарства вдалося вкотре поспілкуватися з відомим на Монастирищині керівником ПАП «Провесінь» Степаном Миськовим. В нього 8 грудня ц.р. маленький ювілей, рівно двадцять літ він очолює вістрянську господарку Мудрий, виважений, трудолюбивий, в той час непосидючий  раціональний чоловік. Це про таких в народі кажуть, де народився там пригодився. І це правда і велика відповідальність за землю, яку   орендували понад 800 пайовиків сіл Вістря, Вербка, Тростянець. Кожному з них випало аж попів гектара придністрянської землі. Що  споконвіків неславилася великим вмістом гумусу в орному шарі, але в дбайливих і сумлінних руках родить лан щедро і за пай  мішки підставляй, й коморах не порожньо.

Читайте також



Прибуткове молочарство у с. Біще завдяки «МРІЇ»
«МРІЯ Агрохолдинг» поповнив робочий капітал на 5 мільйонів доларів
Молочні продукти у Тернополі будуть дорожчати

– На пай видали одразу ж після завершення жнив  шість центнерів зерна. допомагаємо соціальній сфері. українським військовим, малозабезпеченим та одиноким перестарілим, – каже Степан Михайлович. Де сіємо озимину пшеницю, ячмінь, кукурудзу зернову і силосну, і багаторічні трави, зайвий раз не захімічуємо , а заправляємо органічними добривами, щороку на  гектар ріллі завозимо до 30 тонн гною. Ось увесь секрет урожаю, маючи всього 647 гектарів землі в  чотирьох селах тримаємо 245 голів  великої рогатої худоби з них147 корів високопродуктивної чорно-рябої породи і в ці останні дні осені щоденно відправляють на ТОВ « Альма Віта» щонайменше 2 і більше тонни молока, а в місяць реалізованої молочної продукції нрахбтруєтьсявід45 до 50 тонн. живі і постійні гроші, ось тобі й зарплата, відрахунки до бюджетів усіх рівнів. Пенсійного фонду . пальне й запасні частини. Заводчани надійні і провірені часом партнери  обладнали на фермі молоко блок, холодильні установки, забезпечили інструментарієм лабораторію. Транспортом для вивезення молока на переробне підприємство. Тепер за кілограм молока  нам оплачують 8 грн. 50 коп. Працюють п’ять доярок, два доглядачі худоби.  Тваринники щомісяця отримають від чотири до п’яти тис. грн. зарплати. така оплата й механізаторів на час проведення весняного та осіннього комплексу робіт.

Читайте також

На Тернопільщині будуть сіяти жито

Чималий трудовий стаж ПАП «Провесінь» мають  старанні й працелюбні доярки Ольга Данчук, Марія Паламарчук, Марія Фесьо. Три роки тому. після  успішного закінчення Бучацького агроколеджу рот йшла працювати ветлікарем Зоряна Жонгло,  сільгосппідпприємтво забезпечило молодого спеціаліста квартирою, допомагає продуктами харчування, Дівчина хоч із сусіднього району не збирається залишати вістрянську молочно – товарну ферму. Молоко із Вістрі екологічно чисте і якісне для споживання З ранньої весни аж до пізньої осені випасають череду. В раціоні годівлі тварин достатнього соковитих, грубих та концентрованих кормів, а також дають макуху.

Начальник районного управління агропромислового розвитку Монастирської РДА Ігор Забава з гордістю говорить, що ПАП «Провесінь» єдине у районі господарство. Де утримують поголів’я ВРХ та молочну череду, яка за чисельністю більша, ніж в сільгоппідприємтвах трьох районів разом взяти. Зумів ж корінний вістрянин, механік автомобільного транспорту за фахом, не лише зберегти від  руйнації і сумнозвісної кумівської реформи економіки на селі увесь наявний виробничої господарський та майновий комплекс,але кадри механізаторів і тваринників,   що нині складають основу виробництва зернової, м’ясної та молочної продукції. Своєчасно  тут готують до  зимівлі  тваринницькі приміщення, виробничі та інші об’єкти. За рахунок власних коштів поповнюють машинно- тракторний парк новою сучасною технікою різних модифікацій та призначень, сільгоспобладнанням для посіву та  обробітку та захисту рослин проти хвороб і шкідників.

І рослинництво, і тваринництво у ПАП «Провесінь» рентабельне і прибуткове,- каже досвідчений головний бухгалтер Галина Слобода. Треба вміти берегти і примножувати те, що набудували колись у колективному  господарстві наші батьки. Мої земляки на відмінну від короп чан, де був потужний тваринницький комплекс, а нині на тій земельці лише бур’яни, зберегли увесь технічний і матеріальний потенціал, стадо не дали вирізати, а землю запустити, а головне люди не упустили рук. Мають працю у рідному селі. Не гнуть спину   та не гарують сільгоспроботах Польші, Іспанії, Італії, на будовах Росії та Прибалтики. Хліборобська сім’я у Вістрі поповнюється молоддю, отже є перспектива завтрашнього дня придністровського села. І нива щедро родить, все на весну виорано. Засіяно 140 гектарів озимої пшениці вітчизняних сортів та селекцій, в доброму стані посіви багаторічних трав, адже кормова група у структурі посівів займає понад 60 відсотків усіх наявних площ.

Степан Миськів вважає з досвіду прожитих літ, що людина повинна жити і працювати там , де закопана її пуповина, продовжувати справу та  йти  хліборобською стежиною батьків та дідів. І його Вістря, де навчався, пройшло босоноге дитинство на мальовничих і швидкоплинних плесах сивочолого Дністра, де прекрасні ліси в яких водяться  і ягоди, і гриби, де Степан знайшов свою половинку чудову і лагідну дружину Галину лікаря Коропецької поліклініки з якою разом йдуть по життю більше двох десятків літ  У цій місцевості . має розвиватися сільський зелений туризм. Вістря, Вербка, Діброва мають славну історію свої звичаї і обряди, церкви, а головне природа, що влітку притягує сюди багатьох міських жителів, грибників, збирачів суниць і малини з Івано- Франківська, Калуша. Тлумача. Монастирської та Бучача. Своя своєрідна говірка, щирі працьовиті люди, котрі кохають у фруктових садах, на подвір і їхнії чепурних осель з ранньої весни аж до глибокої осені майорять квіти, червоні кетяги калини- цей символ України  росте майже біля кожної домівки. У невеличких селах живуть вишивальниці, килимарниці, пасічники, садівники, професійні майстри з дерева й каменю. будівельники, столяри, теслі, музиканти, але головне- господарі своєї долі.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
Тернопільська митниця – надійний вибір для підприємців та компаній, які імпортують товари, – керівник Юрій Мацібора
21:35, 25 Жовтня, 2024

Тернопільська митниця – надійний вибір для підприємців та компаній, які імпортують товари, – керівник Юрій Мацібора

ТОП новини тернопільщини: