Тарас Демкура: «Культурна дипломатія, як інструмент формування іміджу держави»

22.12.2017 08:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Яніна Чайківська

Віце-президент з питань регіонального розвитку, керівник регіонального представництва у Тернопільській області Міжнародної торгової палати ICC Ukraine, колекціонер, відомий підприємець і меценат Тарас Демкура декілька років поспіль успішно розвиває такий новітній напрямок міжнародної співпраці, як культурна дипломатія. У своєму інтерв’ю журналу «Fashion of Diplomacy» він визначив головну мету такої дипломатії, її основні завдання. Також Тарас Володимирович поділився власним досвідом у цьому напрямку.

- Яке означення «культурної дипломатії» Ви б запропонували?

– Культурна дипломатія – це «форма «м’якої сили», яка має стати важливою складовою інструментарію міжнародних відносин». В українському суспільстві вже сформовано запит на політику культурної дипломатії, яку визнано ефективним інструментом формування позитивного іміджу країни у світі, що ставить відповідні завдання не тільки перед державою, але і перед міжнародними громадськими об'єднаннями, діяльністю їх представників.

Як ми всі з вами можемо бачити, політична дипломатія не завжди встигає вчасно та адекватно реагувати на виклики сьогодення. Сучасний світ є надто складним лише для політичних дипломатів. У той же час, Україна має величезний культурний потенціал, на жаль, ще не повністю відкритий та відповідним чином досліджений. Дякую долі за те, що вона мене звела свого часу з відомими мистецтвознавцями, нині вже, на превеликий жаль, покійними - Борисом Возницьким - директором Львівської галереї мистецтв, академіком Української академії мистецтв, Героєм України, лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка, заслуженим працівником культури України та Польщі та Тернопільською мистецтвознавицею і журналісткою - Вірою Стецько, які і відкрили творчість Іоанна-Георга Пінзеля світові як українського творця епохи Барокко. Маю сподівання на те, що українська культурна дипломатія і надалі докладатиме зусиль задля популяризації нашої держави у світі. Не лише у Європі…

- Що вже зробила Ваша організація?

– Членство в Міжнародній Торговій Палаті ICC Ukraine – унікальна для мене можливість промоції і реалізації економічного, соціального і культурно-історичного потенціалу України і Тернопільщини в світі, повсякденна громадська і представницька діяльність за цими векторами. Організовано і проведено тематичні заходи з популяризації культурної спадщини у таких країнах: Франції – в Українському народному домі в Парижі (2012 р.), Аргентині (2016, 2017 рр.), Бразилії (2017 р.). Багато зусиль було спрямовано у напрямку організації транскордонної співпраці Тернопільського регіону в рамках проекту «TRANSIMPERIA». Проект було презентовано на ХХ Міжнародному економічному форумі «Європа-Україна», який відбувся в Жешуві (Республіка Польща). Тема співпраці була продовжена під час делегованого представництва у Європейському Конгресі місцевого самоврядування у Кракові (Республіка Польща) 26-29 березня 2017 р. та під час проведення Міжнародного інвестиційного форуму «Тернопільщина INVEST-2017», що був організований у Тернополі 24-26 травня 2017 р. Як на мене, багато значить принцип особистої ініціативи просування історико-культурної спадщини, небайдужості до іміджу України у світі, у тому числі завдяки позадержавній фінансовій підтримці, що є на сьогодні дуже вагомим. Після святкування 27-28 серпня 2017 р. 50-річчя Світового Конгресу Українців у Києві та Львові, під час якого проведено десятки перемовин із керівництвом СКУ та керівниками українських спільнот за кордоном, виникла необхідність скоординувати дії з Міністерством зовнішніх справ України у напрямку економічної співпраці та щодо розроблення нових проектів культурної дипломатії. Запропоновані ініціативи щодо організації під час проведення міжнародних форумів виставок-презентацій української культурної спадщини знайшли підтримку, перші виставки заплановано провести в Іспанії та Португалії.

Свого часу Україна допомогла Європі відкрити для себе мистецький світ «українського Мікеланджело». Йдеться про великого Пінзеля та його роботи…

– Це справді так. Перший етап Проекту «Під зорею Пінзеля» відбувся у 2012-2014 роках під час міжнародного туру - презентацій першого видання мистецького альбому Віри Стецько «Таїна Пінзеля». Творчість майстра була тріумфально представлена в Луврі, Українському культурному центрі в Парижі. Франція. Понад сто альбомів залишились в бібліотеках та архівах Лувру. Проведено понад 60 презентацій творчості майстра, як в Україні так і за її межами, більше 700 альбомів було роздано бібліотекам. школам та ВНЗ.

null

 

null

Другий етап Проекту «Під зорею Пінзеля» розпочався 16 вересня 2017 року у рамках 24-го Форуму видавців у Львові, під час якого у залах Палацу Потоцьких Львівської національної галереї мистецтв відбулася презентація другого перевидання мистецького альбому Віри Стецько «Таїна Пінзеля» з широкою програмою заходів. Проект був продовжений у 2017 році серією презентацій в обласних центрах України: Львові, Чернівцях, Бучачі Тернопільської області, Дніпрі. Презентований на Міжнародній конференції шоу-кейс «Культурні відносини України та ЄС: перші досягнення» 14 грудня, 2017 року, на Міжнародному форумі креативних індустрій «Україна - світу» у місті Дніпро, 22 листопада 2017 року, Міжнародній науково-практичній конференції «Культурна дипломатія: стратегії, моделі, напрями» у місті Києві 24 листопада 2017 року, у Львівському національному університеті, на факультеті міжнародних відносин з темою «Культурна дипломатія як інструмент формування іміджу держави».

Зараз ми спостерігаємо позитивну динаміку налагодження співпраці з міжнародними організаціями, що представляють українців у цілому світі. Що може зробити культурна дипломатія на цих «фронтах»?

– Потрібно враховувати, що динаміка змін сучасного світу спонукає нас   до встановлення тісних контактів з активістами нової хвилі волонтерської підтримки сучасних подій в Україні. Нами було налагоджено добрі стосунки з вихідцями з України, які живуть в Аргентині, Австралії, Бразилії та в інших країнах Європи та Америки. 5-10 травня 2016 року під час відзначення 120-річчя еміграції українців в Аргентині проведено перемовини з головою культурного товариства «Просвіта» в Аргентині Юрієм Данилишиним, з представниками української діаспори в Австралії. 9-10 липня 2017 року організовано програму перебування на Тернопільщині Посла України в Аргентині Юрія Дюдіна; відбулися зустрічі з керівниками міста й області щодо активізації співпраці з провінцією Місьйонес та містом Апостоліс цієї ж провінції в Аргентині, підписано Меморандум про подальшу співпрацю, обговорено можливість промоції туристичного потенціалу Тернопілля за кордоном. У серпні цього року Тернопіль приймав Аргентинську делегацію у складі 120 осіб з концертною програмою.

Відомо, що Ви з дружиною Іриною, вже багато років є колекціонерами автентичних ужиткових речей українців. Чим для Вас було відкриття етногалереї «Спадок» із Вашої приватної колекції у місті Тернопіль?

– Уся діяльність етногалереї «Спадок», насамперед, спрямована на збереження історичної спадщини. Але разом з тим це потужний інструмент розвитку культурної дипломатії. З моменту відкриття (грудень 2016 р.) експонати автентичних строїв та ужиткових речей українців кінця ХІХ-го – початку ХХ-го століття були численно представлено на міжнародних і всеукраїнських виставках, фестивалях, презентаційних виїздах за кордони країни, у популярних проектах всеукраїнських засобів масової інформації й інтернет-видань. Етногалерея «Спадок» з великим успіхом брала участь у Міжнародній презентації Тернопільської області «Благословенне Тернопілля» 14 лютого 2017 року, що відбулася у м. Київ. Виставка – експозиція була дієвим майданчиком для спілкування з Послами Ірану, Канади, Литви, проведено більш як 19 зустрічей з перемовинами про налагодження зв'язків, як в бізнесовій так і в культурній сферах. До Всесвітнього Дня Вишиванки, Етногалерея була запрошена місцевим осоредком української діаспори на відзначення Днів Вишиванки у місто Прагу (травень, 2017 р.), експонати виставки взяли участь у Міжнародній туристичній виставці UITT – 2017 у місті Київ у березні, етнопоказах у місті Чернівці (травень, 2017) та місті Києві (липень, 2017) та м. Львові (до 50-ти річчя відзначення СКУ), учасник проекту відомого інтернет-видання до 26-ї річниці незалежності України «Urban Girls-26», виставки «Орнаментальна ДНК» Анкара, Туреччина, жовтень 2017 року, БО «Благодійний фонд родини Демку» виступив партнером та представив колекцію автентичних строїв під час проведення благодійного вечора «Парад націй», присвяченого 100-річчю української дипломатії, м. Київ, грудень. 2017 р. Спонсорська підтримка всіх напрямків розвитку і промоції щодо збереження історико-культурної спадщини українців заохочує до продовження діяльності і викликає правдиву зацікавленість, пропозиції до співпраці з боку міжнародних організацій.

null

 

null

 

null

Цього року ми святкуємо 100-річчя української дипломатії. Чого б ви побажали українським дипломатам?

– Як на мене, відзначення сторіччя української дипломатії виходить за межі професії і стосується всієї держави – нашого суспільства, зокрема кожний з нас є посланцем народної дипломатії, носієм національних цінностей в світі. Переконаний, що така подія стане доброю нагодою зрозуміти, що поважаючи самих себе, ми допоможемо світові поважати нас.

Високо ціную вмілу і професійну роботу українських дипломатів, як вагомий внесок у зміцнення позицій України - авторитетного члена світового співтовариства, діяльність української дипломатії на міжнародній арені є гідним прикладом захисту, відстоювання і просування інтересів Української держави. Бажаю на цьому шляху наснаги, творчих сил, бадьорості духу, здоров’я та всіляких гараздів.

null

«Fashion of Diplomacy»


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі