Головне управління статистики у Тернопільській області до дня Дня працівників сільського господарства підготувало статистичну панораму «Сільське господарство Тернопільщини в цифрах», – пише Реально.
У січні–жовтні 2017р. індекс сільськогосподарської продукції порівняно з січнем–жовтнем 2016р. становив 107,6%, у т.ч. у сільськогосподарських підприємствах – 113,3%, у господарствах населення – 102,3%.
Перегляньте також:
- У Тернополі водій вантажівки наїхав на 47-річну жінку
- Культурна еліта України підтримала Тернопільський мистецький коледж імені Соломії Крушельницької
За 10 місяців 2017р. сільськогосподарські підприємства (крім малих) реалізували власно вирощеної аграрної продукції на суму 6884,7 млн.грн (на 16,1% більше, ніж за 10 місяців 2016р.), у т.ч. продукції рослинництва – на суму 5588,2 млн.грн, тваринництва – на 1296,5 млн.грн.
Читайте також
Станом на 1 листопада 2017р. в порівнянні з 1 листопада 2016р. аграрні підприємства значно наростили обсяги виробництва багатьох сільськогосподарських культур, зокрема: цукрових буряків фабричних – на 68,8%, соняшнику на зерно – на 62,8%, ріпаку – на 32,5%, сої – на 26,4%, плодів та ягід – на 33,9%.
В області зібрали гарний урожай зернових. На 1 листопада 2017р. всіма категоріями господарств намолочено 1813,6 тис.т зернових культур (без кукурудзи, у початково оприбуткованій вазі), або на 7,6% більше, ніж на 1 листопада 2016р. Урожайність зернових культур (без кукурудзи) становить 52,3 ц з 1 га, що на 4,6 ц більше в порівнянні з 1 листопада 2016р.
Станом на 1 листопада 2017р. в області намолотили 314,0 тис.т кукурудзи на зерно, що на 32,7% менше, ніж на 1 листопада 2016р. Зменшення обсягів виробництва кукурудзи зумовлене відставанням темпів її збирання від минулорічних. На 1 листопада 2017р. кукурудза зібрана на площі 42,5 тис.га, що становить лише 39,0% площ, посіяних під урожай поточного року (на 1 листопада 2016р. кукурудза була зібрана на 60,9% посівних площ).
В області триває збирання цукрових буряків фабричних, яких на 1 листопада 2017р. накопано 881,6 тис.т з площі 16,4 тис.га (53,8% до посіяних). За рахунок підвищення урожайності (на 24,5%) та розширення посівних площ солодких коренів (на 34,5%) у порівнянні з 2016р., цього року очікується значний приріст обсягів їх виробництва.
У 2017р. урожайність усіх основних сільськогосподарських культур перевищує минулорічні показники. Станом на 1 листопада 2017р. на Тернопільщині з 1 га в середньому отримали 73,9 ц кукурудзи, пшениці та ячменю – відповідно 56,7 ц та 52,2 ц (у початково оприбуткованій вазі), соняшнику на зерно – 28,9 ц, сої – 26,2 ц, цукрових буряків – 539 ц, овочів відкритого ґрунту – 220 ц, картоплі – 176 ц.
З початку збирання врожаю всіма категоріями господарств зібрано 989,3 тис.т картоплі, 261,0 тис.т овочевих та 62,2 тис.т плодово-ягідних культур. Господарства населення залишаються основними виробниками зазначених культур. Станом на 1 листопада 2017р. домогосподарства зібрали 98,9% картоплі, 98,5% овочів відкритого ґрунту, 89,1% ягід та 80,0% плодів (від загального обсягу їх виробництва в області).
На початок листопада 2017р. у всіх категоріях господарств нараховувалося 163,2 тис. голів великої рогатої худоби (зокрема 94,5 тис. голів корів), 407,4 тис. голів свиней, 5,4 млн. голів птиці. У господарствах населення спостерігається скорочення всіх видів сільськогосподарських тварин. Натомість агроформування в порівнянні з 1 листопада 2016р. наростили кількість усіх видів худоби та птиці, крім свиней.
Всіма категоріями господарств у січні–жовтні 2017р. вироблено 57,1 тис.т м’яса (в живій вазі), 399,6 тис.т молока, 422,5 млн.шт яєць. У порівнянні з відповідним періодом 2016р. в області зросло виробництво м’яса на 1,2%, молока – на 0,5%, проте скоротились обсяги виробництва яєць на 11,0%.
Сільськогосподарські підприємства в січні–жовтні 2017р. порівняно з січнем–жовтнем 2016р. наростили обсяги виробництва м’яса (на 7,1%), однак зменшили виробництво яєць (на 20,6%). За рахунок нарощування поголів’я корів та підвищення їх продуктивності аграрні підприємства збільшили виробництво молока на 13,0%. У січні–жовтні 2017р. середній надій молока від однієї корови в аграрних підприємствах (крім малих) зріс проти січня–жовтня 2016р. на 379 кг і становив 5574 кг.
Господарства населення, зважаючи на скорочення поголів’я всіх видів сільськогосподарських тварин, зменшили обсяги виробництва продукції тваринництва. Однак, домогосподарства і надалі залишаються основними виробниками тваринницької продукції. На їх долю в січні–жовтні 2017р. припало 69,2% валової продукції галузі тваринництва, зокрема 84,8% загальних обсягів виробництва молока, 56,0% яєць та 54,8% м’яса.