Тернопільські медики розповідають, що похмільний синдром на різних людей діє по-різному. І не справа в тому, що пити, якими дозами, о якій порі доби і так далі, справа в іншому.
«Точні відповіді на це питання отримали американські вчені з Університету Північної Кароліни. Вони відібрали 400 студентів, у яких один з батьків страждав алкогольною залежністю, а сам студент не мав проблем з алкоголем. Результати генетичного дослідження піддослідних показали, що за сприйнятливість до алкоголю відповідає ген CYP2E1. Ті, у кого він був виявлений, п’яніли практично моментально від мінімальних доз спиртного. Але виявилося, що організм цих людей швидше розщеплює алкоголь і виводить його. Тобто люди, які швидко п’яніють алкоголізмом не страждають і «спитися» не можуть. На думку вчених, цей ген мають від 10 до 20% людей.
Перегляньте також:
- У Тернополі водій вантажівки наїхав на 47-річну жінку
- Культурна еліта України підтримала Тернопільський мистецький коледж імені Соломії Крушельницької
Читайте також
Є й інша категорія людей: які можуть пити, не п’яніти, і не страждати від похмілля.
– Ця особливість також обумовлена модифікаціями генів, які відповідають за засвоюваність алкоголю, – розповідає лікар-терапевт вищої кваліфікаційної категорії Ольга Александрова. – Фермент алкогольдегідрогеназа, який переробляє етиловий спирт в ацетальдегід, кодується геном ADH, а фермент ацетальдегіддегідрогенази, що відповідає за переробку ацетальдегіду в оцтову кислоту, – геном ALDH. Відсутність мутацій в цих генах дозволяє мінімізувати похмільний синдром.
Але бувають і менш щасливі мутації: коли зміни присутні в одному або відразу в двох генах. Наприклад, фермент алкогольдегідрогеназа працює занадто швидко, а фермент ацетальдегіддегідрогенази – дуже повільно. У таких випадках печінка не може швидко перетворити шкідливий ацетальдегід в оцтову кислоту, а значить, після випитого алкоголю (навіть у малих дозах) людину чекає найсильніший похмільний синдром.
Буває і навпаки: перший фермент працює погано, а другий – добре. В цьому випадку похмілля практично не буде відчутним, а в стані алкогольного сп’яніння людина може пробути довго. Найгірший варіант – коли обидва ферменту працюють погано, і людина відчуває не тільки тривале сп’яніння, але й не менш тривале похмілля», – розповідає заступник директора
ТОЛЦ МОЗ України Ю. Дементьєв.