Ансамбль Українських народних танців «Просвіта» з Аргентини дасть концерт у Тернополі

17.08.2017 10:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Наприкінці цього тижня, а саме 19 серпня о 18.30, на запрошення Тараса Демкури Тернопіль відвідає та представить концерт українського народного танцю на Театральному майдані творчий колектив Українського культурного товариства «Просвіта» з Буенос-Айреса (Республіка Аргентина). Як ми уже повідомляли раніше, делегація у складі майже 80 осіб вперше відвідує Україну – землю своїх пращурів, які 120 років тому поїхали шукати до Аргентини кращої долі. У програмі також візьмуть участь місцеві колективи.

null

Варто підтримати колектив, який зберігає наші традиції і культуру далеко за межами України.

Історія його розпочалася відтоді, як у 1949 році «батько українського танцю» Василь Авраменко здійснив турне по країнах Південної Америки, під час якого передав молодому місцевому поколінню знання про українські фольклорні танці. Захоплені новими знаннями, танцювальні гуртки розвинули свою діяльність по філіях Українського культурного товариства «Просвіта». У 1961 році з ініціативи Михайла Бернацького та Івана Прокопчука, усі гуртки були об’єднані в один колектив. Метою цього кроку було створення великого ансамблю, згуртування молоді українського походження та вихід танцюристів на відповідний виконавчий та репертуарний рівень.

null

Перший виступ нового ансамблю «Просвіта» відбувся 25-го листопада 1961 року в Театрі «Колісео» під час представлення вистави про традиції українського села. Першим директором був Жаніс Смальців, котрий із часом переїхав до Північної Америки. Після його від’їзду керівництво ансамблем здійснював Юрій Димітревич, виконуючи це відповідальне завдання протягом багатьох років. Після нього керували колективом Мар’ян Павлишин, Мілько Яремко, Ірена Березовська, Петро Лилик, Маріо Дмитрів, Едуардо Слусарчук, Норберто Роґовський та Нестор Павлишин. На сьогоднішній день керівництво ансамблем здійснюють Сергій Яремко та Ірена Березовська, у співпраці з Ігорем Гопкалою.

null

За 50 років безперервного існування ансамблю низка поколінь нащадків українських іммігрантів зуміли вивчити український танцювальний фольклор, що надало їм можливість виступати, представляючи Україну, в найголовніших концертних залах міста Буенос Айрес: театрі «Колон», Національному театрі ім. Сервантеса, Міському театрі ім. Сан Мартіна, театрах «Колісео», «Авеніда», «Оперa», театрі ім. Президента Альвеара, «Режіо», «Маргаріта Шірґу» та найголовніших обласних залах Аргентинської Республіки, Республіки Парагвай Федеративної Республіки Бразилії…

На основі опрацьованих місцевими хореографами вистав Українського Національного Ансамблю ім. Павла Вірського керівники та танцюристи ансамблю блискуче представляють найбільш популярний вид українського танцювального фольклору.

null

В 120-у річницю приїзду перших українських поселенців до Аргентини, яку відзначають цього року, нова генерація товариства «Просвіта» відвідує країну предків, щоб доказати, що вони не тільки не забули про своє коріння, але й готові поглибити свої знання про український фольклор, та дати знати Україні, що проект, створений більш ніж 56 років тому, є актуальним і донині та повний любові до рідного, до України!

Українське культурне товариство «Просвіта» в Аргентинській Республіці це громадянська неприбуткова організація, заснована в Буенос-Айресі 1-го серпня 1924 року. Коли в кінці дев'ятнадцятого століття в країну почали прибувати перші українські іммігранти, разом з їхніми надіями, мріями, насінням і сільськогосподарськими інструментами, теж несли із собою ідеали Просвіти, соціальна та освітня організація створена в Західній Україні в 1868 році, щоб боротися за освіту і усвідомлення українського народу. Протягом першої половини 1897 року в Буенос-Айресі вже було понад чотириста іммігрантів з території Західної України, які незабаром почали створювати свої товариства Просвіта.

Установа спрямована на поширення культурної і національної спадщини українського народу серед Аргентинського суспільства. Вона була осаджувана на принципах її аналогу, створеної в Україні.

null

Від самого початку свого заснування товариство розвинуло різноманітну працю, в тому числі об’єднання людей, які прибували в Аргентину на протязі різних міграційних хвиль, створення бібліотек, організацію філій по всій країні – 12 на сьогоднішній день – більш як 50 за всю історію - а також будівництво та розвиток Народних Домів та відпочинковий центр. Шкільництво та різні культурні заходи стали одним з основних напрямків діяльності товариства, з виставками українського образотворчого мистецтва, театральних та хорових колективів, оркестрів, ансамблів бандури і народних танців, тощо. У кожній філії проводяться курси української мови, репетиції і виступи народних танцювальних ансамблів, інструментальних, хорових і ремісничих майстерень, тощо.

Видавнича та радіальна діяльність були одними з найважливіших досягнень Просвіти. З 1928 по 2010 видавалась газета »Українське Слово», та побачили світ понад 30 календарів і ряд книжок. Крім цього слід відзначити ще й програму на радіо «Голос України» яка транслюється щотижня. На сьогоднішній день формування молоді здійснюється в рамках асоціації Спілка Української Молоді (СУМ) котра працює серед молодшого покоління а жіноцтво гуртується в “Об’єднання Жінок Просвіти”.

null

Українське культурне товариство “ПРОСВІТА” було одним із товариств засновників Української Центральної Репрезентації в Аргентинській Республіці (УЦР), громадська надбудова котра координує діяльність української громади в Аргентині та за її посередництвом бере участь в Світовому Конгресі Українців (СКУ), який в свою чергу координує діяльність майже 20 мільйонів українців, які проживають в діаспорі. Саме СКУ нагородив УКТ «Просвітa» Почесною Грамотою: «За довголітню жертовну працю для добра українського народу в Аргентині та в Україні».

Центральний відділ товариства відвідали вищі релігійні, урядові та організаційні провідники, а з 1991 року представники українського уряду. Серед нагород, які отримала Просвіта треба відзначити те, що в 2010 році уряд міста Буенос-Айрес нагородив товариство медаллю Двохсотріччя Аргентинської революції в знак визнання виконаної праці. Крім того, в 2011 році Капели бандуристів ім. Тараса Шевченка та Ансамблю українських народних танців «Просвіта» були оголошені, міською радою міста Буенос Айрес культурною цінністю.

Розкриття і підтримка різних аспектів української культури є життєво важливою частиною життя 20 мільйонної діаспори людей, які живуть за межами нинішніх кордонів України, і особливо тих, які вважаються нащадками мігрантів. Ось чому сьогодні, коли виповнюється 120-річчя першої української міграції в Аргентину «Просвіта» відвідує землю своїх предків: УКРАЇНУ!


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі